ALKMAAR/EGMOND AAN DE HOEF - De rechtbank Noord-Holland heeft een 31-jarige man veroordeeld voor het stiekem filmen van zijn ex-vriendin in Alkmaar en zijn toenmalige vriendin en haar minderjarige tienerdochter in Egmond aan den Hoef. De man krijgt een celstraf opgelegd van 8 maanden waarvan 4 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaar.


Heimelijk filmen

Ruim twee jaar lang, van februari 2017 tot mei 2019, filmde en fotografeerde de man stiekem zijn ex-vriendin in haar woning in Alkmaar. Hij maakte daar onder andere opnames en foto's terwijl zij naakt in haar slaapkamer was of in bad lag. Daarna, van april 2020 tot februari 2021, filmde de man stiekem zijn toenmalige vriendin en haar 15-jarige dochter in hun woning in Egmond aan den Hoef. In die woning verbleef hij verschillende dagen per week. Van zijn toenmalige vriendin maakte hij opnames terwijl zij op de wc zat en opnames terwijl hij seksuele handelingen met haar verrichtte. De dochter van zijn toenmalige vriendin filmde hij terwijl zij onder de douche stond en met ontbloot onderlichaam op de wc zat.

Zijn toenmalige vriendin schakelde de politie in omdat zij op de telefoon van de verdachte filmpjes van onder andere zichzelf had aangetroffen. Daarop haalde de verdachte via een andere telefoon zijn Google Drive leeg waarin hij de opnames had opgeslagen.

Oordeel rechtbank

De rechtbank oordeelt dat de verdachte ernstig inbreuk heeft gemaakt op met name de geestelijke integriteit van zijn ex-vriendin, toenmalige vriendin en haar dochter. Hij heeft ze heimelijk gefilmd en gefotografeerd in hun eigen woning, bij uitstek een plek waar zij zich veilig en geborgen moeten kunnen voelen. De verdachte heeft ook ernstig misbruik gemaakt van het vertrouwen dat de slachtoffers in hem als partner en stiefvader hadden gesteld. Dat zijn toenmalige stiefdochter op dat moment minderjarig was, neemt de rechtbank de verdachte extra kwalijk. Zijn handelen heeft grote gevolgen gehad voor alle drie de slachtoffers, zoals angst- en paniekaanvallen, slapeloosheid en achterdocht. Zij hebben nog iedere dag last van de gevolgen.

De verdachte heeft weliswaar bekend dat hij de heimelijke opnames heeft gemaakt, maar deed dat wel steeds gedeeltelijk. Pas toen hem duidelijk werd dat de politie van bepaald materiaal op de hoogte was, ging hij daarover verklaren. Daarmee lijkt de verdachte niet de volle verantwoordelijkheid te nemen voor zijn handelen. Bij de politie verklaarde hij dat slaapproblemen een rol hebben gespeeld bij het maken van de opnames en bij de Reclassering zei hij dat hij destijds veel cocaïne gebruikte. De rechtbank kan niet inzien hoe dit het handelen van de verdachte kan verklaren. Zo heeft de verdachte bewust een spycam van bijna 400 euro aangeschaft, waarmee hij (een deel van) de opnames zeer bewust heeft gemaakt.

Strafmaat

De rechtbank vindt een celstraf passend. Aan het voorwaardelijke deel van de straf verbindt de rechtbank verschillende voorwaarden. Zo moet hij zich laten behandelen en moet hij meewerken aan een controle van het gebruik van alcohol en drugs. Ook krijgt hij een meldplicht bij de reclassering. Daarnaast moet de verdachte zijn ex-vriendin, zijn toenmalige vriendin en haar dochter schadevergoedingen betalen van respectievelijk 2.500 euro, 2.142 euro en 2.000 euro.