HEILOO/AKERSLOOT/EGMOND AAN ZEE - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vandaag in de rechtbank Oost-Brabant in een MDMA-onderzoek 6 jaar gevangenisstraf geëist tegen een 50-jarige verdachte met woonplaats Rosmalen en 7 jaar gevangenisstraf tegen een 51-jarige verdachte uit Egmond aan Zee. Het OM vordert bovendien van beide verdachten een geldboete van 50.000 euro. Ook is in beide zaken een ontnemingsvordering aangekondigd, omdat misdaad niet mag lonen.


De twee worden ervan verdacht 87 kilogram MDMA-kristallen voorhanden te hebben gehad op 7 april 2020. Ook het plegen van voorbereidingshandelingen van MDMA-productie, die volgens de Opiumwet verboden zijn, is aan hen ten laste gelegd.

Start onderzoek
Het onderzoek 26Lakemary van de Landelijke Eenheid onder gezag van het Landelijk Parket (OM) is voortgekomen uit een ander onderzoek, 26Lakeport. Daarin zag de politie tijdens observatie op 7 april 2020 een overdracht van MDMA-kristallen tussen beide verdachten in Egmond aan Zee. Dat vormde de start van 26Lakemary. Na aanhouding van de twee verdachten die dag, zijn voor hen belastende EncroChat-berichten uit onderzoek 26Lemont beschikbaar gesteld aan het onderzoek 26Lakemary.

Ook bleek de verdachte uit Egmond aan Zee op te duiken in een andere zaak, 26Oakpark. Daarin heeft de rechtbank Overijssel op 29 maart 2021 vijf (andere) verdachten veroordeeld tot gevangenisstraffen van 4 tot 9 jaar voor hun betrokkenheid bij de grootschalige productie van MDMA. De man uit Egmond aan Zee kon – zo bleek later - in het onderzoek 26Oakpark ook als verdachte worden aangemerkt. Hij wordt voor deze feiten echter in het onderzoek 26Lakemary vervolgd. Een aantal garageboxen in Akersloot en een loods in Heiloo die van belang zijn in 26Oakpark, zijn te linken aan de thans 51-jarige verdachte uit Egmond aan Zee. Daarin zijn tijdens een actiedag op 17 juni 2020 onder meer MDMA, aceton en werkbanken met resten MDMA aangetroffen. Die duiden erop dat de garageboxen en loods als productielocaties voor MDMA in gebruik waren.

Het onderzoek 26Lakeport is nog onder de rechter.

Big shoppers met MDMA-kristallen
Uit observatie in de vroege ochtend van 7 april 2020 is gebleken hoe de verdachten enkele grote big shopper-tassen van een bekende supermarktketen uit de auto van de verdachte uit Egmond aan Zee halen op een parkeerplaats in zijn woonplaats en deze in de kofferbak van de auto van de verdachte uit Rosmalen plaatsen.

Deze auto wordt hierna – ongeveer een uurtje later – op de A2 rijdend naar het zuiden op grond van de Opiumwetgeving doorzocht. In de kofferbak treft de politie zes big shoppers aan met daarin kristalvormige brokken. De Rosmalense verdachte wordt op heterdaad aangehouden vanwege overtreding van de Opiumwet. Uit tests van de politie en het Nederlands Forensisch Instituut blijkt dat het gaat om 87,1 kilogram MDMA netto.

Ook de verdachte uit Egmond aan Zee wordt kort daarop aangehouden. Bij beide mannen wordt hun BQ Aquarius-telefoon in beslag genomen. Dit is een PGP-telefoon waarmee versleuteld kan worden gecommuniceerd.

Uit onderzoek naar de telefoons en het berichtenverkeer, uit informatie van 26Lemont, blijkt dat de mannen onder gebruikersnamen met elkaar – en met anderen - communiceerden over synthetische drugs en betalingen hiervoor. Ook over de afspraak op 7 april zijn berichten uitgewisseld.

Forse straffen passend
Het OM laat met zijn strafeisen zien dat forse onvoorwaardelijke gevangenisstraffen passend zijn. De officier van justitie vandaag in zijn requisitoir: “Het gaat hier om bijna 90 kilo MDMA-kristallen. De straatwaarde van deze forse hoeveelheid kan worden geschat op ruim 100.000,00 euro. Het gaat om een hoeveelheid waarmee honderdduizenden pillen kunnen worden gemaakt.”

De MDMA-kristallen roken na aantreffen ervan door de politie nog naar aceton. Op basis hiervan concluderen specialisten van de politie dat de kristallen pas kort daarvoor waren vervaardigd. De officier van justitie: “Dit laat zien dat verdachten, en de organisatie waarbinnen zij werken, kennelijk in staat zijn om na productie direct en gecoördineerd een aflevering te doen.”

Beide verdachten hadden overigens al een flink strafblad met ook recente veroordelingen, maar lijken daar –aldus het OM- weinig lering uit te trekken.

De feiten en omstandigheden duiden, volgens het OM, op een gestructureerde, professionele samenwerking tussen verdachten met maar één doel: geld. Crimineel geld, welteverstaan. Verdachten hebben geen enkel oog gehad voor de schadelijke gevolgen van hun handelen voor mens en milieu, zoals bijvoorbeeld gezondheidsrisico’s en dumpingen van drugsafval in het milieu. Tegen dit eigen, financiële gewin waar alles voor moet wijken, moet hard worden opgetreden.

Daarom is een forse gevangenisstraf passend en wordt ook een geldboete geëist, nu verdachten hebben gehandeld uit louter financiële motieven ter verrijking van zichzelf.

Uitspraak
De rechtbank doet uitspraak over twee weken, op 22 april.