"Kijk uit met wat je denkt, want je gedachten bepalen je kwaliteit van leven. Pas als je je gedachten verandert, verandert dat je leven."


Dit las ik laatst in een artikel op internet. Als ik zoiets lees, voel ik verontwaardiging opkomen. Alsof je zomaar je gedachten kunt veranderen en daarmee controle krijgt over je leven, wat heet: een beter leven krijgt. Wat kun je hier mee als je gevangen zit in een negatieve gedachtenloop? Deze theorie leidt alleen maar tot nog meer zelfverwijt en onmacht.

Laat ik je meenemen in mijn visie.

We hebben geen lichaam. We zijn ons lichaam.
Alle ervaringen, herinneringen, gevoelens, kennis, gedachten en emoties zitten in ons lichaam opgeslagen. We blijken een celgeheugen te hebben wat al die informatie bewaart. Het lijf geeft ons voortdurend signalen af over wat er in ons leeft. Van een subtiele geur tot duidelijk aanwezige pijn.

En in ons lijf hebben we drie centra die ook wel de drie breinen worden genoemd.

Het bekken
Ik noem het bekken en niet buik of lijf, omdat het bekken veel meer relateert aan waar het oorspronkelijk om draait. Namelijk om seksueel getinte oerenergie, levensenergie. De wil om te overleven en voluit te leven. Stel we ervaren woede. Dat is in onze maatschappij niet zo’n gewaardeerde emotie, maar de kracht die daaruit voortkomt en die voelbaar is in het buikbekkengebied zorgt ervoor dat we ons uit een lastige situatie bevrijden of grenzen stellen.

Het hart
Het hart omvat verbindingen. Met onszelf en de ander. Het herbergt de identiteit en het ego. Het is de plek waar we onszelf ervaren, hoe we onszelf ervaren en wie we willen zijn. Het hart heeft tegenwoordig een goede reputatie. We willen ons gevoel volgen. Onze hartewensen zullen ons leiden, en wie in haar hart aanwezig is heeft daar contact mee. Dat helpt ons om consequent en authentiek stapjes richting ons verlangen te zetten.

Het hoofd
Het hoofd is ons beslissingscentrum, bedenkt oplossingen voor problemen en is het thuisfront van onze ratio.
Ons hoofd is heel de tijd bezig scenario's te bedenken. Het voorspelt toekomsten om voor jou en je lijf de beste beslissing te nemen. Het hoofd is ook het centrum van creativiteit en flexibiliteit. In de spirituele wereld wordt het hoofd ook als de verbinding tussen onszelf en de wereld buiten ons gezien (het 7e chakra, het heelal, het goddelijke).
Als we naar de supermarkt gaan en de boodschappen van het thuis bedachte lijstje inladen, dan volgen we de planning van je hoofd.

Alle delen hebben invloed op elkaar
De bovenstaande voorbeelden zijn een simplistische weergave, want ik geloof dat alle delen invloed op elkaar hebben. Er is geen eenrichtingsverkeer in je lijf. Soms ervaar je een sensatie en bemerk je direct een gedachte of oordeel. Soms is er een gedachte en volgt er direct een emotie. Soms ervaar je een emotie en vervolgens een fysieke reactie of andersom.

Gedachten vertellen over je binnenwereld
Over wat je voelt, gelooft en over je oordelen. Over je beperkende overtuigingen en wat jij als waarheid ziet. Over wat je belangrijk vindt of juist niet.

Ga je met je deze dingen in de binnenwereld werken, om in dat wat je tegenhoudt verandering aan te brengen, dan zul je zien dat je gedachten vanzelf mee veranderen.

Dus, kijk niet uit met wat je denkt, maar wees je bewust van wat je denkt. Sta stil, observeer en voel.

Zak in je lichaam en zoek het contact met je hart en je bekken, zodat er balans komt in je lijf en rust in je hoofd.

Liefs Loet

Ik ben Loet, lichaamsgericht coach. Wil je samen jouw binnenwereld onderzoeken om balans in je lijf en rust in je hoofd te krijgen, onderzoek dan of mijn manier van coaching iets voor jou is. Meer info lees je op de website.