NEDERLAND - Over drie weken begint de zomer in Nederland, maar komende dinsdag 1 juni is de start van de meteorologische zomer. En het ziet ernaar uit dat die zijn naam eer aandoet want we zien de zon de komende week regelmatig onder het genot van aangename temperaturen.


De laatste dag van mei, maandag, begint al zonovergoten. Op meerdere plaatsen kan de zon zelfs wel veertien uur schijnen waarbij de zonkracht hoog is. Wie er dus van wil genieten wordt wel aangeraden om goed te smeren. De temperaturen lopen door het hele land uiteen. Bij een zwakke noordoostenwind wordt het op de Waddeneilanden 18 graden, langs de kustprovincies zo'n 21, 22 graden tot 24 graden in het zuiden.

Op dinsdag 1 juni zet deze lijn zich door. en blijft het zonnig en warm. In het zuiden gaat men naar de 25 graden terwijl het elders in het land 20 tot 24 graden wordt. De zon is opnieuw krachtig waardoor de kans op verbranding van de huid hoog is.

Woensdag trekt de wind ietsje aan en komt meer uit het oosten. Voor de temperatuur (21-25 graden) heeft dit nauwelijks effect al komen er iets vaker wolken tevoorschijn. De dag zal echter droog verlopen.

Ook op donderdag wisselen zon en de wolken elkaar af met nog steeds een aangename temperatuur van ruim boven de twintig graden. De kans op een kleine (onweers)bui is aanwezig, maar ook nu blijft het op de meeste plaatsen droog.

Vrijdag is de kans op buien iets groter bij een matige zuidoostenwind. Lokaal kan dit wat onweer opleveren, maar het blijft opnieuw tussen de 21 en 25 graden.

Het volgende weekend begint het op zaterdag ietsje koeler (19 tot 22 graden) en is er op zondag de grootste buienkans. Dit is echter van korte duur want daarachter ligt alweer een gebied die mogelijk ook in de week daarna voor rustig en zonnig weer zorgt.