EGMOND AAN ZEE – Van 15 tot 21 april vindt in Egmond aan Zee de European Girls’ Mathematical Olympiad (EGMO) plaats. De negende editie van deze prestigieuze Europese Wiskunde Olympiade voor meisjes zal dan voor het eerst in Nederland georganiseerd worden. De organisatie verwacht meer dan 200 deelneemsters van 13 tot 18 jaar oud uit meer dan 50 landen. De wedstrijd zelf bestaat uit twee zittingen van 4,5 uur elk waarin de deelneemsters drie buitengewoon lastige wiskundige problemen voorgeschoteld krijgen. Het programma omvat verder excursies naar onder meer de Keukenhof en de Zaanse Schans. Op 20 april zullen de medaillewinnaars gehuldigd worden tijdens de sluitingsceremonie in de Pieterskerk te Leiden.

De EGMO is in het leven geroepen om meer meisjes in internationaal wedstrijdverband te laten excelleren en meisjes te stimuleren hun wiskundig talent te ontwikkelen. In Nederland stijgt de interesse in bètavakken onder meisjes, en ook het aantal vrouwen die voor en bèta-profiel, -studie of -baan kiest (bron: VHTO). Maar nog steeds zijn vrouwen in het algemeen een minderheid in bèta, techniek en ICT. Het aantal deelneemsters aan de EGMO groeit door de jaren heen gestaag. Bij de eerste EGMO in 2012 (Cambridge) waren 19 landenteams; aan deze negende editie doen 39 Europese landen mee en daarnaast ook 15 niet-Europese gastlanden, waaronder Australië, Brazilië, Canada, Japan en de Verenigde Staten.

De ruim 200 deelneemsters aan de EGMO zijn in hun eigen land als hoogste geëindigd bij de landelijke wiskunde olympiade. Op 19 maart wordt bekend gemaakt welke meiden Nederland zullen vertegenwoordigen bij deze wedstrijd.

EGMO 2020 wordt georganiseerd vanuit Stichting Nederlands Wiskunde Olympiade door een team van 40 organisatoren. Tijdens het evenement helpen 150 vrijwilligers mee om alles in goede banen te leiden. Inclusief de delegaties van alle deelnemende landen zullen er meer dan 500 mensen bij het evenement zijn.

Hoofdsponsor van EGMO 2020 is ING, naast het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. De overige sponsors zijn Optiver, G-Research, IBM SPSS Fund Jacqueline Meulman, Universiteit Leiden, ASML, Diamant, STAR-cluster en W&I Outreach, en verder nog Jane Street, Spinoza Fund Aad van der Vaart, Cito, Freudenthal Instituut, Keylane, NVvW, NDNS+ en St. Michaël College.