Kinderen zitten in Nederland te vaak binnen, al dan niet gekluisterd aan een scherm. Zonde van de tijd en ook vaak van het mooie weer. Ben je in het bezit van een tuin, dan ligt de oplossing voor de hand: maak deze plek aantrekkelijker en ze zullen eerder het buitenleven omarmen. Ideeën zijn er zat: van een betaalbaar eigen zwembad tot hun eigen moestuingedeelte.

Zwembad in de tuin? Het hoeft niet veel te kosten

Al vanaf zo'n acht tientjes maak je van je tuin een zwemparadijs voor jong en oud. Op zonnige dagen doen veel kinderen niets liever dan spelebaden, zoals Kees van Kooten dit noemde in zijn hilarische verhaal over een eigen zwembad in de tuin. Het in elkaar zetten van het geheel ging bij hem niet zo makkelijk als bij een bestway zwembad, dat je in no time opzet. Dan is het alleen nog een kwestie van vol laten lopen. Zijn de kinderen een dag elders, dan zoek je er zelf lekker verkoeling.

Meer speelobjecten; wat te denken van een boomhut?

Er bestaan meer manieren om een tuin in een klein kinderwalhalla om te toveren. In de zomer is dat je bestway zwembad, in de herfst of lente is dat een glijbaan, klimrek of zelf in elkaar gedraaide boomhut. Om dit te realiseren, zoek je de instructies op het internet. De hoogte moet niet storend zijn voor de buren. En (rvs!) schroeven in een boom draaien mag weliswaar, maar doe je liever niet. Het hoeft niet per se een boom te zijn, waar de hut wordt gebouwd. Als je het geheel maar een beetje avontuurlijk maakt.

Frieten uit de eigen junior moestuin Heb je een moestuin?

Breng de kinderen in hun eigen gedeelte bij hoe ze zelf tomaten, spinazie, courgettes, wortels of hun favoriete groente kweken. Spelenderwijs kunnen ze dan met de wonderen der natuur kennismaken - op een vertrouwde plek. Je motiveert ze extra door te vertellen waar frieten vandaan komen. Deze kweek je in een speciale zak als je ruimtegebrek hebt. Van pootaardappel tot knapperige patat; laat ze zien en leren hoe interessant dit proces eigenlijk is.

's Winters is een grasveld al voldoende

Zodra het zomer wordt, zet je het zwembad weer neer. Maar in de winter wordt er in Nederland ook volop gesport. Is je kleine held nog niet oud genoeg om zich bij een vereniging aan te sluiten, dan laat je hem in de tuin zijn eerste stappen in de sportwereld maken. En merkt hij dat voetballen veel leuker is dan dansfilmpjes kijken. Een grasveld is dus al voldoende om de tuin tot een trekpleister te maken.