Wil je de vloer vervangen in je woonkamer of een andere ruimte in je huis dan sta je wellicht wat vertwijfeld te kijken met de vraag waar je moet beginnen. De eerste stap is niet het slopen van de oude vloer. Dat doe je namelijk pas als je de nieuwe vloer ook daadwerkelijk snel kunt gaan leggen. Heb je een nieuwe vloer besteld dan kan het zijn dat die besteld moet worden en dat het dus nog even duurt voordat je aan de slag kunt. Ga je je nieuwe vloer zelf leggen? Weet dan wel heel goed waar je aan begint. Als je nog nooit eerder een vloer hebt gelegd is het aan te raden om online instructievideo's te bekijken of je te laten assisteren door iemand die ervaring heeft met het leggen van vloeren.

De oude vloer slopen

De oude vloer eruit halen kan een hele klus zijn, afhankelijk van het soort vloer. Laminaat kun je vrij gemakkelijk verwijderen door met een grote schroevendraaier een plank los te wrikken. Heb je eenmaal een begin, dan volgt de rest doorgaans vrij gemakkelijk. Als er een vloer ligt die geplakt is, dan kan het wat meer moeite kosten om die te verwijderen. Zorg ervoor dat ook een eventuele lijmlaag of ondertapijt in zijn geheel wordt verwijderd.

Egaliseren

Voor bepaalde soorten vloeren is het nodig om de ondervloer te egaliseren. Ook al lijkt deze netjes vlak en glad, vaak zit er toch wel hier en daar een hobbeltje of er is hoogteverschil over de lengte of de breedte. Als je een vloer gaat leggen die een absoluut vlakke ondervloer vereist, dan is het aan te raden om eerst te egaliseren. Egaline breng je vloeibaar aan waarna het goed moet kunnen uitharden. Trek hier bij voorkeur 48 uur voor uit. Hierna kun je je nieuwe vloer plaatsen.

Een vloer en overige materialen bestellen

Als je geen zin hebt om vloerenleveranciers of bouwmarkten af te lopen op zoek naar een nieuwe vloer dan kun je deze ook online bestellen. Kijk op de website van intr.nl voor volop inspiratie voor mooie vloeren. Je kunt zoeken op type vloer, laminaat, parket of PVC. Bestel ook meteen overige materialen mee zoals plinten, lijm of egaline. Als de vloer moet worden geëgaliseerd dan moet deze uiteraard helemaal leeg. Als dat niet nodig is dan kun je eventueel ervoor kiezen om meubilair te verschuiven. Alles buiten zetten is natuurlijk het meest praktisch. Je vloer vervangen op een zonnige en droge dag is daarom een uitstekend idee. Sommige vloeren zoals parket moet soms na het leggen worden behandeld met lak of olie. Doe dit bij voorkeur direct zodat de vloer niet beschadigd raakt doordat er overheen gelopen wordt. Na het plaatsen kun je volstaan met het behandelen van de looppaden op je vloer. Alle meubels opzij schuiven is meestal niet nodig .