MEDEMBLIK - Het Nederlands Stoommachinemuseum, gevestigd in het voormalig stoomgemaal Vier Noorder Koggen, opent zaterdag 10 februari bij aanvang van de voorjaarsvakantie weer de deuren voor het publiek. Tijdens de winterstop is er hard gewerkt om de machines in gereedheid te brengen voor het nieuwe stoomseizoen. De laatste klusjes zijn gedaan en we popelen om van start te gaan.


Leuk dagje uit voor jong en oud
Het museum biedt onderdak aan één van de grootste collecties nog werkende stoommachines in Nederland
Van zaterdag 10 tot en met zondag 25 februari wordt het vuur in de ketel opgestookt en kun je de imposante machines in werking zien. Wil je weten hoe de machines werken en wat stoom betekend heeft? Vraag het onze machinisten en rondleiders, ze leggen het je graag uit. In het museum komt ook de geschiedenis van het gemaal, één van de oudste nog intacte stoomgemalen van ons land, tot leven en kun je de tentoonstelling ‘Pompen voor de Polder’ bekijken.

Avontuur voor kinderen
Met miniatuurstoommachines kun je zelf stoom maken en ontdekken wat stoomkracht doet. Een leuke speurtocht ligt klaar waarmee je het museum spelenderwijs kunt verkennen. Help je de stoker een handje, dan krijg je als beloning een echt ‘stookdiploma’. Is de smid aanwezig in de oude smederij van het gemaal, dan kun je ook een ‘smeeddiploma’ verdienen. Vervelen is er echt niet bij, er is altijd iets te zien en te doen in het museum.

Nederlands Stoommachinemuseum
Oosterdijk 4, 1671 HJ Medemblik.
Tel: 0227 544732 / www.stoommachinemuseum.nl
Openingstijden: dinsdag tot en met zondag van 10 tot 17 uur.
Toegangsprijzen:
Kinderen (5 - 12 jaar) € 6,00
Volwassenen en jongeren vanaf 13 jaar € 9,00
Museumkaarthouders gratis