BERGEN - Wat een gezelligheid! Vanmorgen, woensdag 9 februari 2022, reikte wethouder Erik Bekkering een cheque uit van € 2.500,- aan leerlingen van de Van Reenenschool en de Bewonersvereniging Bergen Centrum. Het bedrag werd gespaard door weggebruikers die zich aan de snelheid van 30km/uur hielden aan de Hoflaan in Bergen.

Aan de Hoflaan hing in november en december 2021 de ‘Safety-safe’, ook wel spaarpaal genoemd: een snelheidsmeter die goed weggedrag beloont. Aanleiding daarvoor was dat veel bewoners zich zorgen maakten om de hoge snelheid waarmee door de straat werd gereden. Tijdens de inzet van de Safety-safe hielden veel auto’s zich aan de maximale snelheid waardoor er telkens geld in de digitale spaarpot werd gestopt. Uiteindelijk is het maximale eindbedrag opgehaald!

Spaardoel: balanceertoestellen voor de kinderen
Het gespaarde bedrag wordt gebruikt voor een wel heel gezellig doel: balanceertoestellen voor de kinderen! Dit doel is samen met de bewoners uit de buurt gekozen. De balanceertoestellen worden geplaatst op het veldje tegenover de Van Reenenschool. Daarom vond de uitreiking van de cheque daar plaats.

Spaarpaal weg, maar gemeente blijft in gesprek over verkeersveiligheid
Inmiddels is de spaarpaal weggehaald en hangt er een herinneringsbord. De gemeente Bergen houdt echter ook na deze inzet de verkeersveiligheid in de straat in het oog.

Wethouder Erik Bekkering: ‘De inzet van de spaarpaal heeft zeker geholpen om de snelheid te verminderen aan de Hoflaan. Maar we zijn er nog niet. We willen ook dat weggebruikers zich aan de snelheid houden, zonder dat er een spaarpaal hangt. Daarom blijven we in gesprek met de inwoners om te zoeken naar mogelijkheden waarbij weggebruikers hun rijgedrag aanpassen. Niet alleen door mijn rol als ambassadeur Verkeersveiligheid regio Alkmaar, maar ook als inwoner van gemeente Bergen vind ik dat belangrijk’.

Primeur voor gemeente Bergen
De komst van de Safety-safe was een primeur voor de gemeente Bergen. De Safety-safe is echter een beproefd concept, dat eerder succesvol is ingezet in andere Nederlandse en Belgische provincies en gemeenten, onder andere in Noord-Holland. De inzet van de Safety-safe is mogelijk gemaakt door een subsidie van de Provincie Noord-Holland. Op www.safety-safe.nl staat meer informatie.