SCHOORL - Op donderdag 10 juni vindt de jaarlijkse herdenking van het voormalig Kamp Schoorl plaats bij het gedenkteken aan de Oorsprongweg. Het gedenkteken is indertijd op initiatief van de Stichting Vriendenkring Mauthausen opgericht ter nagedachtenis aan de mensen die in de Tweede Wereldoorlog vanuit dit kamp zijn gedeporteerd naar onder meer het concentratiekamp Mauthausen. Voor ongeveer 1900 mensen is Kamp Schoorl de eerste etappe geweest van een lange lijdensweg naar nazi-kampen elders. Meer dan 1000 van hen, voornamelijk joodse en politieke gevangenen zijn daarvan niet teruggekeerd.

Beperkende maatregelen
Helaas gelden bij deze herdenking nog steeds beperkende maatregelen in verband met het Covid19-virus. Zo is de herdenking, om de onderlinge afstand van 1,5 meter te kunnen bewaren, slechts toegankelijk voor een beperkt aantal genodigden waarvoor stoelen zijn gereserveerd. De bloemstukken worden vooraf door de medewerkers van de gemeente rond het gedenkteken gelegd. De kinderen van de basisscholen kunnen hopelijk volgend jaar weer aanwezig zijn.

Programma
Het programma is als volgt:

14:00 uur Welkomstwoord
14:05 uur Toespraak door burgemeester Peter Rehwinkel
14:15 uur Betty Schols-Meents spreekt over haar in Mauthausen omgebrachte vader
14:25 uur Toespraak door gastspreker, emeritus hoogleraar Nederlandse televisiecultuur in internationale context Sonja de Leeuw
14:35 uur Jizkor (joods gebed) door rabbijn S. Spiero
14:40 uur 1 minuut stilte
14:45 uur Voorlezen namen van organisaties en personen waarvan een bloemstuk bij het gedenkteken ligt
15:00 uur Sluiting

Livestream
De herdenking kan worden gevolgd via een rechtstreekse uitzending op YouTube: https://youtu.be/l2_G7MjS1uo. Deze site kan ter voorbereiding nu reeds worden opgeroepen.