EGMOND - Burgemeester Peter Rehwinkel legde op 4 mei een krans bij het vernieuwde monument in Egmond aan Zee, wethouder Erik Bekkering deed dit in Egmond-Binnen en wethouder Klaas Valkering in Egmond aan den Hoef. Ze deden dit zonder publiek. Alleen vertegenwoordigers van het 4 mei comité waren hierbij aanwezig en een trompettist op afstand.


De gemeente heeft het herdenkingsmonument in Egmond aan Zee in samenspraak met het 4 mei comité onlangs laten restaureren.

De restauratie is begeleid door Anne Pauptit uit Alkmaar en uitgevoerd door Pronk Bouw uit Warmenhuizen. Het gedenkteken verkeerde na bijna 75 jaar in slechte staat; de vegetatie was vergroeid geraakt met het metselwerk en de tekststeen was gebroken. Het metselwerk van het gedenkteken en van de trappen is gereinigd en opnieuw gevoegd. Ook de marmeren tekststeen is schoongemaakt en de letters zijn opnieuw verguld.

Ook is het bordes voor de kranslegging ruimer gemaakt en wordt het gedenkmonument ’s avonds voortaan verlicht door een energiezuinige ledlamp. Tot slot is er nieuwe bestrating en beplanting rondom het gedenkteken.

De tekst op de gedenkmuur en de gedenkplaat is nog hetzelfde als voorheen.

In de gemeente Bergen gingen op 4 mei alleen de officiële herdenkingen door in de Egmonden, en dan in aangepaste vorm, en op een ander tijdstip dan anders.