EGMOND AAN ZEE - In 2021 heeft de gemeenteraad van Bergen het beleidsplan Van Afval naar Grondstof vastgesteld. Om de stijgende kosten voor afval te beperken en een optimaal resultaat voor het milieu te behalen heeft Bergen gekozen voor bronscheiding. Om hun afval zo goed mogelijk aan huis te scheiden krijgen inwoners drie rolcontainers: een restcontainer, een gft-container en een container voor plastic verpakkingen, metalen verpakking en drinkpakken (pmd). Op die manier worden niet alleen meer grondstoffen opgehaald, maar zijn deze ook van een betere kwaliteit. In de hoogbouw wordt zoveel mogelijk nagescheiden. Voor één gebied, het centrum van Egmond aan Zee, heeft het college besloten tot een alternatief.

Egmond aan Zee is een bijzonder gebied. Daar moet onder andere rekening worden gehouden met smalle straten, toerisme, grote parkeerdrukte en veel vakantiewoningen. Er staan hier veel rolcontainers op straat en in de openbare ruimte. Dit specifieke gedeelte in het centrum van Egmond aan Zee is daarom aangemerkt als ‘à la carte’ gebied, waar maatwerk gaat worden geleverd. De bewoners in dit gebied kunnen kiezen uit meedoen in de laagbouw- of hoogbouw-regeling van de afvalinzameling. Oftewel: drie rolcontainer bij de woning of een pasje wat toegang geeft tot de ondergrondse container.

Wethouder Erik Bekkering: “In principe staat in ons grondstoffenplan dat mensen die in laagbouw wonen altijd drie rolcontainers aan huis krijgen. Dit levert een aanzienlijk beter scheidingsresultaat op dan nascheiding. Maar we zien ook dat we daar in dit gedeelte van Egmond aan Zee van af moeten wijken. Mensen hebben echt heel weinig ruimte. Door alle containers op de straten wordt dit gezellige gebied erg rommelig en vol. En onze afvalinzameling wil zo veilig mogelijk afval ophalen. Dat is op een aantal plekken erg lastig door de smalle straten. Wij gaan hier, in samenspraak met de bewoners, maatwerk inzetten. De betreffende bewoners ontvangen binnenkort persoonlijk bericht over de inzameling van hun afval en we organiseren voor hen inloopmomenten. Daar kunnen we mensen goed adviseren over wat er past bij hun persoonlijke situatie: een afvalpas of rolcontainers.”

Inloopmomenten

De bewoners van het à la carte gebied ontvangen binnenkort een brief met meer informatie. Hierin worden ook drie inloopmomenten aangekondigd:
· dinsdagochtend 11 oktober tussen 10.00 – 12.00 uur in ontmoetingscentrum Post aan Zee
· woensdag 12 oktober tussen 19.00 – 21.00 uur in de brandweerkazerne Egmond aan Zee, Pieter Schotsmanstraat 10
· donderdag 13 oktober tussen 19.00 – 21.00 uur in de brandweerkazerne Egmond aan Zee, Pieter Schotsmanstraat 10