BERGEN - Op 24, 25 en 26 is het weekend van de begraafplaats. In het hele land doen begraafplaatsen hieraan mee. Ook de begraafplaats van Bergen (aan de Kerkedijk), die zaterdag 25 mei een open dag houdt. Van 10.00 tot 15.00 uur zijn geïnteresseerden van harte welkom.

Een begraafplaats is een plek vol prachtige, verdrietige en unieke verhalen. Verhalen over families, geliefden, kinderen en het definitieve afscheid. Maar ook verhalen over de geschiedenis van de begraafplaats en over grafmonumenten. “Het thema ‘een plek vol verhalen’ past er daarom goed bij,” vindt wethouder Jan Houtenbos. “Vooral de begraafplaats van Bergen is een plek vol verhalen: van graven van bekende Bergenaren, tot diverse cultuurhistorische graven en monumenten. En het ereveld, met 247 slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog. Deze verhalen verdienen het om verteld te worden.”

Programma
Het globale programma van de open dag ziet er als volgt uit:
- Om 10.00 uur gaat de poort open.
- Gastheren Hendrik van der Graaf en Arjan Kos zijn de hele dag aanwezig. Ze kunnen meer vertellen over de begraafplaats, het rouwcentrum, de mogelijkheden tijdens een afscheid, asbestemmingen, mogelijkheden voor grafbedekking, et cetera.
- Ook laten diverse standhouders hun vakgebied zien, zoals bijvoorbeeld steenhouwers en uitvaartondernemers.
- 10.30 uur: Anita van Breugel (cultuurhistorica) geeft een rondleiding langs de cultuurhistorische graven en monumenten.
- 11.30 uur: Kunstschilder Hans van Marwijk geeft een rondleiding langs graven van bekende Bergenaren.
- 13.30 uur: gastheren Hendrik en Arjan geven een speciale rondleiding over de begraafplaats en laten zien hoe een uitvaart gaat.
- 15.00 uur: einde open dag.

De medewerkers van de begraafplaats ontmoeten bezoekers graag op zaterdag 25 mei tussen 10.00 en 15.00 uur aan de Kerkedijk in Bergen. Meer informatie over andere activiteiten in het land: weekendvandebegraafplaats.nl.