BERGEN - Het moment is daar: het glasvezelnetwerk in gemeente Bergen wordt aangelegd.Op 11 februari is symbolisch de eerste schop in de grond gegaan om de aanleg van het glasvezelnetwerk af te trappen. Naar verwachting is medio 2023 het nieuwe glasvezelnetwerk klaar.


Aanleg
In de gemeente Bergen legt E-Fiber een openbaar, voor elke provider toegankelijk, glasvezelnetwerk aan. Aannemer Zener voert, in opdracht van E-Fiber, de graafwerkzaamheden uit. De gemeente Bergen wordt verdeeld in 6 gebieden. De werkzaamheden starten bij het gemeentehuis van Bergen.

Glasvezel wordt een primaire levensbehoefte
Samen met Eric Vos (E-Fiber) zette Wethouder Erik Bekkering van de gemeente Bergen de eerste schop in de grond. Wethouder Bekkering is blij dat de aanleg van start is gegaan: "Ontzettend trots ben ik dat het nu eindelijk gaat gebeuren. We hebben met E-Fiber een partij gevonden die én professioneel is, ons met een aantrekkelijk aanbod tevreden stelt en ook bereid en in staat is om het hele gebied te verglazen. Dus niet alleen de kernen, maar ook de buitengebieden. In een langgerekte gemeente als Bergen zijn we erg afhankelijk van goed internet en een aanbieder die de investering wil doen om ons daar op aan te sluiten. Dus het is geweldig nieuws voor alle inwoners, en helemaal voor de inwoners en ondernemers in de buitengebieden. Door corona werken we veel meer vanuit huis dan voorheen. Om dat goed te kunnen doen is het bijna essentieel dat de infrastructuur aanwezig is om die data snel binnen te krijgen en te verzenden. Met glasvezel is vanuit huis werken en ondernemen nog makkelijker."

Daarom glasvezel
Glasvezel speelt in op onze groeiende vraag naar data, bijvoorbeeld via streamingdiensten zoals Netflix en Videoland, vergaderen op afstand en online gaming. Dit vraagt om een snelle en betrouwbare verbinding. Thuiswerken, videobellen en tv kijken on demand zijn in hoog tempo de nieuwe standaard geworden. Ook in de zakelijke wereld neemt het dataverkeer toe. Bijvoorbeeld voor technische bedrijven, die zware applicaties nodig hebben, en voor de dienstverlenende sector. Alleen glasvezel kan de verwachte groei aan dataverkeer aan. Het E-Fiber netwerk is een open netwerk met meerdere aanbieders.

Aanleg in etappes
De gemeente Bergen wordt stap voor stap aangesloten op het glasvezelnetwerk. Alle inwoners die voor of tijdens de aanleg een glasvezelabonnement afsluiten, krijgen kosteloos een glasvezelaansluiting in huis. Informatie over de planning van de aanleg en de providers is te vinden op e-fiber.nl/bergen-nh