BERGEN - Je eigen huis verduurzamen zonder verhoging van de maandlasten. In de gemeente Bergen kan dat binnenkort. Wanneer de gemeenteraad positief besluit in de komende raadsvergadering, start de gemeente met een pilot.

Tussenkop
Wethouder Jan Houtenbos: “We willen het verduurzamen van woningen toegankelijk maken voor iedereen”. De gemeente heeft samen met WoonPas het initiatief genomen voor een pilot voor woninggebonden financiering in combinatie met de volledige ontzorging in de uitvoering van de verduurzamingsmaatregelen.

Woninggebonden
Op basis van een vooraf berekende besparing op de energierekening, die het gevolg is van de te realiseren maatregelen, wordt in samenwerking met de gemeente een woninggebonden financiering verstrekt – dus niet op basis van leencapaciteit van de woningeigenaar of de waarde van het huis. De woningeigenaar gaat hiervoor een overeenkomst aan met de gemeente en betaalt de lening terug via de baatbelasting. Hij betaalt nooit meer belasting dan er bespaart wordt aan energie. Zo hoeft de woningeigenaar er zelf geen geld voor op tafel te leggen. En de resterende lening gaat bij verkoop over naar de koper. De woningeigenaar loopt dus geen investeringsrisico. BNG Bank financiert de regeling. Op termijn kan elke gemeente deelnemen aan deze woninggebonden financiering.

Gelijkblijvende maandlasten
Woningeigenaren krijgen vooraf inzicht in de verduurzamingsmaatregelen die specifiek voor hun woning worden voorgesteld op basis van een calculatie vooraf en een inspectie ter plaatse. Ze krijgen een garantie op de energieprestatie van de getroffen maatregelen.Tegen gelijkblijvende maandlasten krijgt de woningeigenaar een comfortabelere woning, is hij of zij beter beschermd tegen stijgingen van de energieprijs en wordt de woning couranter. Naast natuurlijk de reductie van CO2.

Interesse?
Na een positief besluit van de gemeenteraad organiseert de gemeente samen met Woonpas informatiesessies. Via verschillende kanalen kondigen we dit aan. Geïnteresseerden kunnen zich nu vast aanmelden voor de informatiesessies via gemeentebergen@dewoonpas.nl. Zij ontvangen dan per e-mail een persoonlijke uitnodiging. In de zomer worden de eerste woningen verduurzaamd.