BERGEN - Auteur Allard Willemier Westra heeft het boek ‘Uit Zand en zee geboren; Bergen van ijstijd tot heden’ aan burgemeester Peter Rehwinkel overhandigd. Dit boek gaat over de vroegste geschiedenis van Bergen. Natuurlijk zijn er al naslagwerken over de geschiedenis van Bergen, maar in dit boek wordt alle kennis bij elkaar gebracht en toegankelijk gemaakt", aldus de burgemeester die het voorwoord voor het boek schreef.


In dit boek begint het verhaal van Bergen 150.000 jaar geleden met een enorme smeltende gletsjer. Er ontstaat een kolossaal gletsjermeer. Duizenden jaren later vormen zich zandbanken. Het prille begin van Bergen. Op enkele daarvan gaan in de steentijd mensen wonen. Het levensverhaal van deze eerste ‘Bergenaren’ wordt op de voet gevolgd. Men maakt kennis met hun leven in de ijzertijd, de Romeinse periode, de tijd van de Vikingen, de middeleeuwen, de Gouden Eeuw, de Franse tijd en daarna. Daarbij gaat het om een kennismaking met het dagelijks leven en denken van de ‘gewone man en vrouw’ uit deze lang vervlogen tijden. Daar blijkt uit dat ze niet zo heel veel anders waren dan wij. Aan het slot van het boek blijkt dat deze bewogen oertijd nog steeds van invloed is op de huidige plattegrond van Bergen. En daarmee ook op het leven van de Bergenaren van vandaag.

Het boek is een uitgave door de Historische Vereniging Bergen en wordt mede mogelijk gemaakt door de gemeente Bergen. Het is te koop bij de boekhandels in Bergen en Schoorl.