BERGEN - Leerlingen van groep 5 van de Roland Holstschool en bewoners van Huis de Rekere hebben de Jan Leijenlaan samen opgefleurd. Ze plaatsten meer dan 1200 vaste planten en vlinderstruiken, die het hele jaar door bloei geven. Dit deden ze afgelopen woensdag samen met de wethouder.De actie is onderdeel van de GroenSpoor Plantestafette. Wethouder Verduurzaming Ernest Briët mocht het startsein geven: hij zette de startschop in de grond om een krentenboompje te planten.

Het initiatief om de buurt te vergroenen kwam van bewoners van Huis de Rekere. Zij kwamen in contact met De Groene Reiger, die het idee goed vond passen bij hun GroenSpoor Plant-estafette en graag wilde helpen.

Samen de handen uit de mouwen

Het mooie aan de plant-estafette is, dat veel verschillende partijen bij elkaar worden gebracht, van jong tot oud. Zo verder de bewoners en leerlingen bij het planten geholpen door hoveniers van de Rekere, vrijwilligers van Groei en Bloei, Landschap NH en groenmedewerkers van de gemeente.

Groene oppepper


De bewoners van Huis de Rekere en andere buurtbewoners kunnen voortaan genieten van de het nieuwe groen, dat zelf al leuk is om naar te kijken. Daarnaast zal ook meer leven te zien zijn tussen het groen. Zoals de gezellig zoemende diertjes, die een oppepper krijgen van de nieuwe beplanting. Meer planten in de wijk zorgt bovendien voor verkoeling in het steeds warmer wordende klimaat, en voor opvang van het regenwater.

Plant-estafette


Jaarlijks in de herfst trekt de GroenSpoor Plant-estafette door Noord-Holland. In elke deelnemende gemeente wordt nieuw groen geplant. Vaak doen basisschoolleerlingen dit samen met buurtbewoners, een zorginstelling en groene stichtingen. Dit jaar doen dit jaar 14 gemeenten in Noord-Holland mee. De GroenSpoor Plant-estafette wordt georganiseerd door De Groene Reiger en ondersteund door de gemeente.