EGMOND AAN DEN HOEF - Egmond aan den Hoef krijgt een bezoekerscentrum en cultuurhuis voor het Slotkwartier. Stichting Historisch Egmond maakte het ondernemingsplan als onderdeel van het ‘Uitvoeringskader Slotkwartier’ dat de gemeenteraad op 7 november vorig jaar vaststelde. Het centrum is bedoeld voor bezoekers en de eigen inwoners. Een deel van het huidige schoolgebouw en het raadhuis worden ingericht met een permanente expositie over de geschiedenis van het gebied. Daarnaast blijft er ruimte voor plaatselijke activiteiten en tijdelijke tentoonstellingen.


‘Prachtig plan’
Het college is blij en heeft vertrouwen in het plan van Stichting Historisch Egmond. Hiermee Wethouder Klaas Valkering: “Op het fundament van de eeuwen oude geschiedenis van Egmond en het Slot op de Hoef is door de Stichting Historisch Egmond een prachtig plan gebouwd voor een nieuw historisch centrum. Het college is onder de indruk van de grote hoeveelheid werk die door deze vrijwilligersorganisatie is verzet en kijkt met vertrouwen uit naar de realisatie van de plannen.”

Interactieve tentoonstelling
Het bezoekerscentrum krijgt de naam ‘Huys Egmont’ en wordt een volwaardig bezoekerscentrum en cultuurhuis. De expositie van Huys Egmont vertelt het verhaal van de abdij, het slot en haar bewoners. Centraal staat de periode van de opstand waarbij Lamoraal van Egmont zijn hoofd verliest op de markt van Brussel en de Spaanse opmars voor het eerst wordt gestuit in het gebied rond Alkmaar. Het verhaal wordt voor een breed publiek op interactieve manier vormgegeven met aandacht voor educatie voor jonge bezoekers.

Plaatselijke activiteiten
Eén van de lokalen van de voormalige school krijgt een inloopfunctie voor plaatselijke activiteiten, bijvoorbeeld van de Stichting Historisch Egmond, de bibliotheek Kennemerwaard of een informatiepost van de regionale VVV. Huys Egmont krijgt op de eerste verdieping twee ruimtes voor lezingen, workshops en vergaderingen, die verhuurd kunnen worden. Een nieuw op te richten Stichting Huys Egmont is straks verantwoordelijk voor de exploitatie van het geheel. De begroting van Huys Egmont is gebaseerd op een bezoekersstroom die groeit van 7.500 tot 10.000 bezoekers in de beginjaren naar ca. 17.000 in 2029.

Fondsenwerving en realisatie
Stichting Historisch Egmond gaat de komende tijd aan de slag met fondsenwerving om de tentoonstelling te kunnen realiseren. Hiervoor worden ambassadeurs benaderd en een comité van aanbeveling opgericht. Daarnaast is de gemeente gestart met het voorbereiden van de restauratie en herbestemming van het raadhuis en de school. Ook is een aanvraag voor een omgevingsvergunning ingediend.

Publieksversie van het plan lezen?
Een publieksversie van het plan van de stichting en meer informatie over de herontwikkeling van het Slotkwartier vindt u op www.bergen-nh.nl/plannen-en-projecten.