BERGEN - Mantelzorg is belangrijk en onmisbaar werk. De gemeente wil dat belonen met een ‘mantelzorgwaardering’ in de vorm van een cadeaubon. Inwoners die verzorging of hulp krijgen van familie of andere naasten, kunnen deze mantelzorgers voordragen voor deze blijk van waardering.

Veel mensen die ernstig of langdurig ziek zijn, worden geholpen door mantelzorgers. Met hun belangeloze inzet zorgen mantelzorgers ervoor dat mensen (langer) in hun eigen omgeving kunnen blijven wonen. Ze zijn onmisbaar in de samenleving. Daarom kunnen zij van de gemeente een blijk van waardering krijgen in de vorm van een cadeaubon. Deze ‘mantelzorgwaardering’ is geen vergoeding voor onkosten, maar een waardering voor de ondersteuning en zorg die zij afgelopen jaar hebben geboden.

De Mantelzorgwaardering 2019
De gemeente heeft een brief gestuurd naar de inwoners die dit mogelijk aangaat. De waardering is bedoeld voor mantelzorgers die in 2019 minstens drie maanden intensief voor een ander hebben gezorgd. De aanvrager moet wonen in de gemeente Bergen. Ook mensen van wie de gemeente niet weet dat zij mantelzorg krijgen - en dus geen brief hebben ontvangen - kunnen iemand voordragen. Deze mantelzorger(s) mogen ook buiten de gemeente wonen.

Jonge mantelzorgers
Ook kinderen die regelmatig meehelpen met de verzorging van een langdurig ziek familielid, zijn mantelzorgers. Zij doen bijvoorbeeld allerlei klusjes zoals boodschappen, koken of op broertjes en zusjes passen. Jonge mantelzorgers hebben ook recht op mantelzorgwaardering.

Mantelzorgers aanmelden
Vanaf heden tot en met donderdag 31 oktober a.s. is een digitaal aanmeldformulier beschikbaar op www.bergen-nh.nl/mantelzorg. Hier vindt de aanvrager informatie over mantelzorg en het aanmeldformulier ‘Mantelzorgwaardering 2019’. De verstrekte gegevens worden gebruikt voor de beoordeling en het toezenden van de waardering.

Schriftelijk aanmelden
Wanneer de aanvrager geen mogelijkheid heeft om het digitaal aan te vragen, adviseren wij hen een papieren aanmeldformulier op te halen bij het gemeentehuis of bij het Sociaal Team tijdens de inloopspreekuren. Het volledig ingevulde formulier moet uiterlijk donderdag 31 oktober 2019 ingeleverd zijn bij de gemeente. De poststempel is bepalend of de aanvraag binnen het termijn valt.

Cadeaukaart of bonnen
Voor de feestdagen ontvangt de mantelzorger(s) een cadeaukaart als blijk van waardering voor zijn of haar goede zorgen. Per mantelzorger kan er een keuze gemaakt worden uit een VVV-cadeaukaart, een boekenbon of een entertainment bon. De hoogte van de cadeaukaart wordt in november bepaald (maximaal 100 euro).