BERGEN - Het college van Bergen adviseert de Minister van Economische Zaken en Klimaat dringend om de gasvelden in Bergen niet sneller leeg te pompen. Die versnelde gaswinning is onderdeel van het nieuwe winningsbesluit voor diverse gasvelden in Noord-Holland waaronder de gasvelden onder Bergen aan Zee en Groet. De winning in deze velden zou worden afgebouwd, maar het tegenovergestelde lijkt nu te gebeuren.

Het college stuurde vorige week een brief naar het Ministerie. Deze brief is een reactie op een verzoek van de Minister om advies te geven op de winningsvergunning die Taqa recent heeft aangevraagd. Dit betreft een actualisatie van het reeds bestaande winningsbesluit.

Wethouder Klaas Valkering: “Minister Wiebes heeft de Tweede Kamer in 2018 beloofd de gaswinning ook in gemeenten buiten Groningen af te bouwen. Van die belofte merken wij niets. In onze gemeente worden de gasvelden versneld leeggepompt waardoor flinke aardbevingen kunnen ontstaan. Dit heeft gevolgen voor de veiligheid van onze inwoners.’’


Eerdere oproep
In 2019 riep de gemeente Bergen namens een coalitie van gemeenten al op om de gaswinning in de zogenaamde ‘kleine velden’ af te bouwen. Deze kleine velden liggen verspreid over Nederland, vaak in gebieden waar veel mensen wonen. Uit onderzoek van de dienst Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) van het ministerie blijkt namelijk dat diverse gemeenten te maken kunnen krijgen met hevige aardbevingen.

Belofte
In een brief aan de Tweede Kamer uit mei 2018 gaf de toenmalig Minister van Economische Zaken en Klimaat aan voornemens te zijn de productie van aardgas uit kleine velden af te bouwen. Sindsdien zijn echter in diverse gemeenten toch procedures gestart om de bestaande gaswinning te verhogen of nieuwe gaswinning te starten. Het college van Bergen wil dat de huidige minister van Economische Zaken zich aan deze belofte te houdt, omdat de gaswinning gepaard gaat met veiligheidsrisico’s, die ook door hemzelf worden onderkend, en geeft daarom opnieuw een negatief advies over de gaswinning.