BERGEN - Dinsdag 19 november heeft het college van burgemeester en wethouders vier gebieden aangewezen waar het verboden is consumentenvuurwerk te gebruiken op 31 december van 18:00 uur tot 02:00 uur op 1 januari 2020. Buiten de aangewezen periode is het hoe dan ook verboden om vuurwerk af te steken.

Het gaat om:
· Het Pompplein in Egmond aan Zee
· Het Roode Leeuwplein in Schoorl
· Een zone van 50 meter rond het Hertenkamp in Bergen centrum
· Een zone van 50 meter rond recreatiepark de Woudehoeve

Dit zijn drie zones meer dan voorheen. In de voorgaande jaren was het alleen het Pompplein. Omwonenden van de drie andere gebieden hebben zich bij de burgemeester gemeld met de vraag om een vuurwerkverbod in te stellen. Zij hebben zorgen over vernieling en overlast. Voor het Hertenkamp en de Woudehoeve zijn er ook specifiek zorgen over dierenwelzijn.

Burgemeester Hafkamp kondigde het vuurwerkverbod voor het Roode Leeuwplein al aan in haar Nieuwjaarstoespraak. Op Oudejaarsdag werd tussen 18:00 uur en 20:00 uur midden op het plein een groot vuur aangestoken waarin vuurwerk werd gegooid. In de omgeving raakten ramen, parasols en meubilair beschadigd. Dit leidde tot grote zorgen bij de omwonenden voor het nieuwe jaar.

De komende weken besteedt de gemeente op haar gemeentepagina in het weekblad aandacht aan vuurwerk.