BERGEN/UITGEEST/CASTRICUM/HEILOO - De colleges van Bergen, Uitgeest, Castricum en Heiloo willen één duidelijke lijn trekken door carbidschieten te verbieden. Voornaamste reden voor het verbod is, net zoals het landelijke vuurwerkverbod, een bijdrage leveren aan het verminderen van de druk op de zorg. De vier colleges stellen voor aan de gemeenteraden om nog dit jaar een verbod op carbidschieten op te nemen in de Algemene Plaatselijke Verordening (Apv).


Na het afkondigen van het vuurwerkverbod is de verkoop van benodigdheden voor het afschieten van carbid flink toegenomen. De verwachting is dan ook dat er dit jaar meer met carbid zal worden geschoten. Dit is echter niet zonder gevaren. Zeker niet als je bedenkt dat carbid explosief is en het mogelijk wordt afgeschoten door personen die hiermee geen ervaring hebben.

We moeten de zorg samen ontlasten
Via een verbod in deze vier gemeenten willen de colleges een bijdrage leveren aan het ontlasten van het zorgpersoneel in de ziekenhuizen. Eén op de zes slachtoffers die in het ziekenhuis belandt met vuurwerkletsel, heeft dit opgelopen door carbidschieten. Ziekenhuispersoneel heeft de handen vol aan coronapatiënten. Met een duidelijk verbod in de gemeenten kunnen we letsel voorkomen en de ziekenhuizen helpen.

Melden vuurwerkoverlast
Inwoners kunnen vuurwerkoverlast melden bij de gemeenten. Zij pakken deze op basis van de prioriteit en ernst van de melding op. Bij noodsituaties of signalen van illegale opslag van of handel in illegaal vuurwerk kunnen inwoners bellen met de politie.

Het kabinet besloot eerder dat het verboden is om vuurwerk af te steken met de komende jaarwisseling. Alleen fop- en schertsvuurwerk als sterretjes, knalerwten en trektouwtjes is toegestaan.