BERGEN - De gemeenteraad van Bergen heeft gisterenavond tijdens een besloten vergadering unaniem ingestemd met een voorstel om de ontwikkeling van de Harmonielocatie in het centrum van Bergen te realiseren zonder de komst van de Aldi. In plaats daarvan koopt de gemeente de locatie van horecagroothandel Scholten aan de Bergerweg aan, zodat de Aldi daar zijn langgekoesterde, nieuwe filiaal kan bouwen. Op deze manier wordt een doorbraak bereikt in de juridische en bestuurlijke impasse waarin gemeente, Aldi, ontwikkelaar Schrama en diverse bewonersgroepen zich al jaren bevinden.

Miljoenendeal

In haar besluit van gisterenavond heeft de gemeenteraad haar akkoord gegeven op een door het college voorbereide miljoenendeal. In deze deal wordt de overeenkomst tussen ontwikkelaar Schrama en de gemeente beëindigd, wordt de Scholtenlocatie aangekocht en weer doorverkocht aan de Aldi en worden nieuwe afspraken tussen de Aldi en de gemeente gemaakt. Ook heeft de gemeenteraad gelijk de ‘ruimtelijke randvoorwaarden’ voor de beide locaties vastgesteld. Voor de Harmonielocatie zijn die randvoorwaarden opgesteld met de Stichting Mooier Bergen en de Bewonersvereniging Bergen Centrum. Beide partijen waren fel tegenstander van Schrama’s plan.

“Samen voor het Mooiste Bergen”
Wethouder Klaas Valkering: “Het is lang stil geweest rond het centrum van Bergen, maar achter de schermen zijn veel gesprekken gevoerd. Ik ben blij dat we nu kunnen delen wat die gesprekken hebben opgeleverd. Nu de Aldi elders een goede plek krijgt, geeft dat ademruimte op de Harmonielocatie. Ademruimte die hard nodig is in dit proces. Ruimte ook die we invullen in lijn met de voorwaarden die we samen met de Stichting Mooier Bergen en Bewonersvereniging Bergen Centrum hebben opgesteld. Het is in de ogen van het college een oplossing die aan alle betrokken partijen recht doet en waar iedereen blij van wordt. We kunnen zelfs wat extra woningbouw realiseren op de Scholtenlocatie. Na de plannen Mooi Bergen en Mooier Bergen gaan we nu samen met onze inwoners voor het Mooiste Bergen.”

Verwachte schadeclaims fors teruggebracht
Eerder werden bij het eenzijdig opzeggen van de overeenkomst met Schrama hoge schadeclaims verwacht die konden oplopen tot 12 miljoen euro. Na ruim een jaar onderhandelen is deze post fors teruggebracht naar een vergoeding van maximaal 1,5 miljoen euro voor de door Schrama gemaakte kosten en maximaal 0,5 miljoen voor gederfde winst. Alle producten die Schrama heeft laten maken, bijvoorbeeld de vele onderzoeken nodig voor het bestemmingsplan, worden kosteloos overdragen aan de gemeente zodat de gemeente die op haar beurt weer kan verkopen aan een nieuwe ontwikkelaar. Daarmee ontvangt de gemeente wel een deel van het bedrag terug.

Aankoop Scholtenlocatie
De gemeente koopt de locatie van Scholten aan de rand van Bergen en de horecagroothandel zoekt een nieuwe plek voor het bedrijf. De gemeente verkoopt de Scholtenlocatie vervolgens voor 7,5 miljoen euro aan de Aldi. Naast een Aldi is er ook ruimte voor woningbouw op de Scholtenlocatie. Belangrijk uitgangspunt daarbij is dat de groene bomenrand rond de locatie blijft staan. Daardoor verandert het uitzicht voor omwonenden niet. In het najaar zal de gemeente het bestemmingsplan voor deze locatie al wijzigen zodat de Aldi snel kan verhuizen. Met dezelfde snelheid zal ook het nieuwe bestemmingsplan voor de Harmonielocatie worden voorbereid. “Zo kan na 50 jaar praten in Bergen Centrum eindelijk de schop in de grond”, aldus wethouder Valkering.