BERGEN - Donderdagmiddag onthulde dorpswethouder Arend Jan van den Beld de eerste Automatische Externe Defibrillator (AED) bij strandpaviljoen Hargen in Hargen aan Zee. In totaal gaat de gemeente negen AED’s plaatsen bij diverse strandpaviljoens langs de kust. Een AED is een draagbaar apparaat dat het hartritme weer kan herstellen bij een hartstilstand. Elke week krijgen in Nederland zo’n 300 mensen buiten het ziekenhuis een hartstilstand. Als er binnen zes minuten wordt gestart met reanimatie en hulpverleners kunnen een AED gebruiken, heeft het slachtoffer de grootste overlevingskans.

Elke seconde telt
Wethouder Van den Beld: “wanneer elke seconde telt, is snelle hulp van levensbelang. Dat er nu op diverse plaatsen een AED opgehangen kan worden is dus echt van onschatbare waarde. Een AED helpt je op weg als je in geval van nood moet reanimeren. Dit kan iedereen overkomen, maar niet iedereen weet in een noodsituatie wat te doen. Een AED geeft instructies zodat je als hulpverlener snel kunt handelen. Daarnaast vinden we het belangrijk dat je in onze gemeente fijn oud kan worden. De aanwezigheid van AED’s zijn daarbij niet alleen van levensbelang maar ook een geruststelling, gewoon omdat ze er zijn”.

Opbrengst Hoek tot Helder en Hartstichting
Op de stranden van de gemeente Bergen wordt bij een aantal strandpaviljoens die jaarrond geopend zijn een AED opgehangen. De AED’s zijn gedoneerd vanuit de opbrengst van de jaarlijkse kitesurfmarathon Hoek Tot Helder en de Hartstichting voor plaatsing op het strand.

Reanimatie oproepsysteem
De AED’s worden aangesloten op het op het reanimatie oproepsysteem HartslagNU.
HartslagNu is een uniek reanimatie oproepsysteem in Nederland. Wanneer iemand 112 belt met het vermoeden van een hartstilstand, dan roept het systeem automatisch burgerhulpverleners op in de buurt van het slachtoffer. Zij krijgen de opdracht om te gaan reanimeren of de dichtstbijzijnde AED op te halen. Zij verlenen de eerste acute hulp totdat het ambulancepersoneel het overneemt. Meer informatie over HartslagNu is te vinden op https://www.hartstichting.nl/reanimatie/word-burgerhulpverlener.