BERGEN/EGMOND - Het Noordhollands Duinreservaat ter hoogte van Egmond en Bergen heeft een eervolle vermelding gekregen in de verkiezing van het ‘Lawaaiigste stiltegebied van Nederland’. Burgemeester Peter Rehwinkel van Bergen overhandigde dinsdag de bijbehorende oorkonde aan gedeputeerde Jeroen Olthof van de Provincie Noord-Holland.


Hij deed dit namens de NEFOM (Nederlandse Federatie Omgevingslawaai Motorvoertuigen) die de wedstrijd had uitgeschreven. De NEFOM vertegenwoordigt meer dan 65 bewonersgroepen verdeeld over heel Nederland. In Bergen is er ook een bewonersgroep actief en aangesloten.

Veel herrie in stiltegebieden
In Nederland heeft de overheid stiltegebieden aangewezen om op sommige plekken rust te hebben. Alleen blijkt dat er op veel plekken in stiltegebieden toch veel herrie wordt gemaakt. De Nederlandse Federatie Omgevingslawaai Motorvoertuigen (NEFOM) kreeg daar veel klachten over en organiseerde in samenwerking met het programma ‘Vroege Vogels’ de verkiezing van het lawaaiigste stiltegebied van Nederland. Het doel van de verkiezing was aandacht te vestigen op de maatschappelijk onacceptabele geluidsoverlast van motorvoertuigen in stiltegebieden. Door heel Nederland zijn door bewonersgroepen stiltegebieden genomineerd waar nog steeds heel veel herrie wordt gemaakt, zonder dat de overheid ingrijpt. Vaak tot wanhoop van bewoners, die daar soms zelfs letterlijk ziek van worden.

Lawaaiig lint van motoren
De eervolle vermelding voor het Noordhollands Duinreservaat komt door de grote groepen (met name) motorfietsen die als een lawaaiig lint op de zaterdagen en zondagen over de provinciale wegen N510 en N511 rijden. Uiteraard zijn er motorrijders die zich aan de regels houden en rijden zonder overlast te veroorzaken. Maar het blijkt dat er vooral veel zijn die dat niet doen, hard optrekken en weer afremmen met heel veel meer lawaai dan toegestaan is. Of met grote groepen tegelijk (soms meer dan 100) achter elkaar over kleine slingerende weggetjes rijden.

“Onze inwoners ondervinden veel geluidsoverlast van motorvoertuigen en dan met name van motorfietsen die veel meer geluid maken dan wellicht wettelijk toegestaan en maatschappelijk acceptabel is”, zegt de burgemeester. “Ik citeer uit één van de inzendingen: Zoveel schoonheid en zoveel rust….zou je denken. Maar in het vroege voorjaar begint het. Motoren scheuren met hard geluid over de weg die parallel loopt aan het gebied, op nog geen 25 meter afstand.”

Dit terwijl mensen steeds meer behoefte aan plekken waar nog rust heerst. “Stille groene gebieden kunnen mensen bovendien helpen om te herstellen van stress. Bij voorkeur zijn zulke gebieden dichtbij huis te vinden."

Met de overhandiging van de oorkonde aan de gedeputeerde wil de burgemeester het probleem ook op de agenda van de provincie zetten. “Ik wil graag samen bekijken of er manieren zijn om de geluidsoverlast van motoren te verminderen.”

“Voor veel Noord-Hollanders zijn stiltegebieden waardevolle plekken waar zij ontspanning vinden in een wereld die steeds drukker wordt. Helaas is het in sommige stiltegebieden niet altijd zo stil is als we zouden willen”, reageerde gedeputeerde Jeroen Olthof. “We werken op dit moment aan het actualiseren van het beleid voor stiltegebieden. We kijken kritisch naar hoe het bestaande beleid past in de tegenwoordige tijd. De wereld is namelijk de laatste jaren alleen maar luider geworden.”