EGMOND AAN ZEE - Op woensdag 6 april vindt in Egmond aan Zee de ‘Ongehindernisbaan’ plaats. Een initiatief van Ongehinderd, de BIZ Egmond aan Zee en de gemeente Bergen. Het project stimuleert ondernemers hun winkel of locatie zo toegankelijk mogelijk te maken voor mensen met een fysieke beperking. De afgelopen periode hebben twintig ondernemers in het centrum van Egmond aan Zee hun winkel of locatie gratis laten toetsen op fysieke toegankelijkheid. Op 6 april kunnen bezoekers en langslopend publiek zelf ervaren hoe het is om te winkelen met een beperking. De resultaten van de toetsing verwacht de organisatie in mei te kunnen delen.

Aandacht voor toegankelijkheid
Samen met het team MKB Toegankelijke Route, de BIZ Egmond aan Zee en twintig ondernemers is al een hele stap gemaakt om het centrum van Egmond aan Zee toegankelijker te maken. Wethouder Erik Bekkering: “In onze gemeente is iedereen welkom. Daar hoort natuurlijk ook bij dat winkels bijvoorbeeld rolstoelvriendelijk zijn ingericht of goed begaanbaar zijn voor mensen met een fysieke beperking. We steunen dit initiatief van MKB Toegankelijke Route daarom van harte. Vandaag is een mooi moment voor ons, en vooral voor mensen met een fysieke beperking, om aandacht te vragen voor toegankelijkheid in onze gemeente.”

MKB Toegankelijke route
Na een bezoek aan het nieuwe rolstoeltoegankelijke appartementencomplex aan de Sportlaan was het team van Ongehinderd zo enthousiast dat er contact is opgenomen met de gemeente om heel Egmond aan Zee toegankelijker te maken. MKB Toegankelijke Route toetst winkels en locaties op fysieke toegankelijkheid in 22 winkelgebieden in diverse gemeenten. Door mee te doen aan deze route krijgen ondernemers gratis zicht op hoe toegankelijk hun locatie op dit moment is voor mensen met een fysieke beperking. Ook krijgen de ondernemers gratis advies over het toegankelijker maken van hun locatie. Zo kunnen hun winkels en locaties nog beter bezocht worden door huidige en toekomstige klanten. Uiteindelijk werkt het project toe naar een compleet en landelijk overzicht van toegankelijke bedrijven. Dit overzicht is terug te vinden op www.mkbtoegankelijkeroute.nl.

Toegankelijkheid steeds belangrijker
Ruim 2,5 miljoen mensen in Nederland hebben een beperking. Mensen die slechtziend, doof of rolstoel gebonden zijn willen, net als alle andere mensen, zo zelfstandig mogelijk kunnen winkelen of hun boodschappen kunnen doen. MKB Toegankelijk activeert en stimuleert ondernemers om zelf aan de slag te gaan met de toegankelijkheid van hun eigen bedrijf. Als onderdeel van het MKB Toegankelijk programma van VNO-NCW – MKB Nederland voert Ongehinderd een pilotproject uit.