BERGEN - Inwoners die affiniteit hebben met energiebesparing en duurzaam wonen en andere huisbezitters daarbij willen helpen, kunnen zich aanmelden als energiecoach. De gemeente is een project gestart om twaalf coaches op te leiden. Deze coaches gaan woningbezitters helpen om hun energiebewuste gedrag te vergroten. Meer informatie en aanmelden kan via www.ikdenkmeeoverbergen.nl.

Wat doet een energiecoach?
Energiecoaches geven huiseigenaren binnen de gemeente Bergen informatie over kleine energiebesparende maatregelen in huis. En zij geven advies over wat ze mogelijk anders kunnen doen. Dit is bij mensen thuis. Vaak kunnen mensen energie besparen zonder dat ze dat weten. Geen grote investeringen of verbouwingen, maar simpele aanpassingen in gedrag of kleine investeringen in de woning.

Wethouder Bekkering legt uit: “Het verduurzamen van je eigen woning is niet makkelijk als je er geen affiniteit mee hebt. Het is dan prettig als je daar wat hulp bij krijgt om stappen te kunnen zetten naar een duurzamere toekomst. Een energiecoach kan je daarbij helpen." Voor het advies gebruiken we de energierekening, het watergebruik en de apparaten in huis. Het doel is een duurzaam en energiezuinig huis, minder kosten én een fijner huis om in te wonen.

Wie zoeken we?
Inwoners die andere inwoners met een eigen woning willen helpen om duurzame keuzes te maken en energie te besparen. Voorkennis is niet nodig. De vrijwillige energiecoaches krijgen een gratis basistraining verzorgd door deskundigen. Een energiecoach beschikt in ieder geval over:
- Tijd;
- Affiniteit met verduurzaming;
- Communicatieve vaardigheden.

Op www.ikdenkmeeoverbergen.nl staat meer informatie en de eisen waaraan een energiecoach moet voldoen.

Aanmelden
Inwoners die aan de slag willen als energiecoach of eerst meer informatie willen, kunnen zich aanmelden via www.ikdenkmeeoverbergen.nl en contact opnemen met de heer Rob Smits (Bureau Voor Durf). Hij is de projectleider voor de werving en coördinator van de energiecoaches.