BERGEN - De subsidieregeling Kunst in de Kern van de gemeente Bergen is geopend voor 2024. Voor het derde jaar op rij worden bijzondere kunstprojecten in de gemeente ondersteund met deze subsidie. Jaarlijks is er zo’n € 90.000 beschikbaar voor professionele makers en culturele organisaties. De deadline voor het indienen van een aanvraag is 1 februari 2024.

Professioneel en lokaal


De subsidie is bestemd voor professionele makers of culturele organisaties. Zij bieden kwalitatieve culturele activiteiten of projecten aan die laagdrempelig en algemeen toegankelijk zijn voor een breed publiek. De subsidieregeling onderstreept zowel de gelijkwaardigheid van de dorpskernen als het unieke karakter van de drie kernen. De regeling is toegespitst op de specifieke eigenschappen van de kernen in de gemeente Bergen; cultuurhistorie, (hedendaagse) kunst en natuur.

Succesvolle projecten

De afgelopen jaren zijn er al meerdere succesvolle en uiteenlopende kunstprojecten mede mogelijk gemaakt met deze subsidieregeling. Zo namen de Mediaridders ons in vijf luistermiddagen mee in de rijkdom van in Nederland gesproken talen en dialecten waaronder die van de Derpers. Dansgezelschap Groundbreakers creëerde een dansvoorstelling met de muziek van Simeon ten Holt. En een expositie van fotograaf Armando Jongejan kwam tot leven in het Museum van Egmond.

Aanvragen

Voor Kunst in de Kern 2024 is zo’n € 90.000 beschikbaar; als uitgangspunt geldt € 30.000 per dorpskern. Aanvragen kan via de website van de gemeente en de deadline voor het indienen van een aanvraag is 1 februari 2024. De aanvragen worden beoordeeld door de adviescommissie kunst en cultuur van de gemeente Bergen. Als het budget van een dorpskern niet volledig wordt benut, dan volgt een tweede indienronde in september.