EGMOND AAN DE HOEF - Na maanden van overleg tussen de gemeente en de gebruikers van het Slotkwartier in Egmond aan den Hoef ligt er een nieuw ontwikkelplan. Doel van dit plan is het geven van een nieuwe impuls aan het Slotkwartier waardoor meer aandacht komt voor de rijke geschiedenis van de Egmonden. De kosten van de renovatie bedragen ruim 4 miljoen euro.

De komende tijd worden de plannen voorgelegd aan de omwonenden. Samen met hun aanpassingen is het aan de gemeenteraad om in oktober een definitief besluit te nemen.

Wethouder Klaas Valkering: “De verhalen rond het oude ‘Slot op de Hoef’ gaan terug naar de tijd van de vroege middeleeuwen, maar ook over de onderhandelingen rond de toekomst van het Slotkwartier kan inmiddels een klein geschiedenisboek worden geschreven. Diverse wethouders hebben geprobeerd een plan te maken waar omwonenden, gebruikers en de gemeenteraad zich in kunnen vinden. Wij denken daar met dit nieuwe plan in te zijn geslaagd.”

Ruimte voor iedereen
Voor alle huidige gebruikers van het Slotkwartier is in de nieuwe plannen ruimte. Daarbij moet wel meer worden samengewerkt dan nu het geval is. Stichting Historisch Egmond behoudt haar plek in het huidige schoolgebouw. Dit gebouw wordt aan de achterkant uitgebreid met een expositieruimte en van binnen volledig gerenoveerd. Voor stichting Hafre blijft de mogelijkheid om in Hoeve Overslot concerten te verzorgen op de zondagmiddag. Ook is er ruimte voor uitbreiding naar de zaterdagmiddag. De museumfunctie van Hoeve Overslot, met onder meer de schelpencollectie en het rariteitenkabinet, verhuist naar het woonhuis en de eerste verdieping van de Hoeve die hiervoor speciaal worden ingericht.

Nieuwe bewoners
Het Slotkwartier krijgt ook enkele nieuwe bewoners. In het gebouw tussen de school en de Hoeve komt na renovatie een combinatie van sociale dagbesteding van een lokale bakkerij en een lokale ijssalon. In Hoeve Overslot wordt ruimte gemaakt voor een vorm van bourgondisch eten en drinken. Hiervoor hebben zich diverse gegadigden gemeld. In het Raadshuisje komt een ruimte voor een dependance van de bibliotheek. De nieuwe bewoners zijn nodig om de totale kosten van de renovatie, ruim 4 miljoen euro, terug te verdienen.

Overlast vrij veranderen
Wethouder Valkering benadrukt dat de plannen nog niet in beton zijn gegoten en dat het de bedoeling is om de komende maanden zoveel mogelijk input op te halen bij de omwonenden. “De omwonenden van het Slotkwartier krijgen nieuwe buren, maar niet zonder dat ze daar zelf over hebben kunnen meepraten. Ons uitgangspunt is daarnaast dat we overlast vrij veranderen. Dat betekent dat we de huidige panden goed gaan isoleren en pas nieuwe functies toestaan op het moment dat uit geluidsmetingen blijkt dat het geen negatieve effecten heeft voor de buurt.’’

Reactie Stichting Historisch Egmond
Martijn Mulder van stichting Historisch Egmond: "Ik ben heel blij dat er alsnog voor een gezonde mix van cultuur, historie en ondersteunende horeca is gekozen, waarin voor alle organisaties een plek is.”