BERGEN/HEILOO/UITGEEST/CASTRICUM - De verkiezingen voor de Tweede Kamer zijn op 17 maart. Dan zullen er nog steeds corona-maatregelen gelden. Dus maken de gemeenten Bergen, Uitgeest, Castricum en Heiloo de verkiezingen corona-proof. Hoe? Dat staat te lezen in een reeks van zes wekelijkse themapagina’s die in lokale weekkranten verschijnen vanaf 3 februari. Ook in de social media van de gemeenten wordt hieraan aandacht besteed.

De vier lokale verkiezingsteams werken nauw samen. Zij zorgen ervoor dat stemmen in maart corona-veilig is voor alle kiezers.

Andere stemlocaties
Er wordt alleen gebruikgemaakt van ruime stembureaus. Dat zijn voor een deel andere stemlokalen dan de kiezers gewend zijn. Vrijwel alle scholen en verzorgingshuizen worden dit keer niet gebruikt als stemlokaal; wel worden sporthallen en tenten ingezet. Die zijn veel groter. Daardoor kunnen medewerkers én kiezers goed onderling afstand houden.

Corona-veilig
In de stembureaus maken de medewerkers veilige looproutes, aparte in- en uitgangen, en ‘eenrichtingsverkeer’. Verder zijn er mondkapjes, kuchschermen, handgel, schone potloden, etcetera om besmetting te kunnen voorkomen. Ook worden aanraakvlakken vaak schoongemaakt.

Ruimere stemmogelijkheden voor ouderen
Daarnaast is voor ouderen boven de 70 jaar een select aantal stembureaus al op 15 en 16 maart open om te komen stemmen. Deze groep kan er ook voor kiezen om per brief te stemmen: de stem wordt dan opgestuurd of kan worden ingeleverd.

Groeimodel

De informatie wordt elke week concreter, en gepubliceerd op de Verkiezingspagina. Zo worden volgende week de stemlocaties gepubliceerd voor stemmen op 17 maart, voor vroeg stemmen op 15 en 16 maart (‘early voting’) en voor het inleveren van briefstemmen. De informatie is steeds terug te lezen op de websites:
www.bergen-nh.nl/verkiezingen
www.castricum.nl/verkiezingen
www.uitgeest.nl/verkiezingen
www.heiloo.nl/verkiezingen

De Rijksoverheid start binnenkort ook een campagne om Nederlanders te informeren over de ruimere mogelijkheden.