SCHOORL - Op dinsdag 11 juni om 14.00 uur vindt de jaarlijkse herdenking van Kamp Schoorl plaats. De herdenking is bij het monument aan de Oorsprongweg in Schoorl. Iedereen is van harte uitgenodigd deze herdenking bij te wonen.

Het monument staat daar sinds 1991 op initiatief van de Stichting Vriendenkring Mauthausen. Het is opgericht ter nagedachtenis aan de mensen die in de Tweede Wereldoorlog vanuit dit kamp zijn gedeporteerd naar onder meer het concentratiekamp Mauthausen. Het monument staat bij Buitencentrum Schoorlse Duinen aan de Oorsprongweg.

Kamp Schoorl

De eerste gevangenen in het kamp waren 427 joodse mannen die tijdens de razzia’s van 22 en 23 februari 1941 werden samengedreven op het Jonas Daniël Meyerplein in Amsterdam. Dit leidde tot de Februaristaking, waarbij duizenden arbeiders en anderen in de hoofdstad en omliggende steden het werk neerlegden. Dit deden zij uit protest tegen het brute optreden tegen hun joodse stad- en landgenoten door de Duitse bezetter. Op 11 juni 1941 was er in Amsterdam opnieuw een grote razzia. Daarbij werden 310 joodse mannen opgepakt en in Kamp Schoorl gevangen gezet.

Voor ongeveer 1900 mensen is Kamp Schoorl de eerste plaats geweest van een lange lijdensweg naar de nazi-kampen elders. Meer dan 1000 van hen, voornamelijk joodse en politieke gevangenen, zijn daarvan niet teruggekeerd. Van de joodse mannen hebben er twee de oorlog overleefd.

Programma

Het programma duurt van 14.00 uur tot circa 15.15 uur. Het programma wordt geopend door Monique Klaver-Blankendaal, gebiedsregisseur Schoorl. Vervolgens zijn er toespraken van burgemeester Lars Voskuil en Ronny Naftaniel. De basisschoolkinderen doen voordrachten en daarna volgt een muzikaal optreden van het koor Hejmisj Zain. Rabbijn S. Spiero zal voorafgaand aan de één minuut stilte het Jizkor-gebed uitspreken. Vervolgens is de bloemlegging. We sluiten af om 15.15 uur met koffie en thee bij Buitencentrum Schoorlse Duinen.

Het programma is ook te volgen via een livestream: https://youtube.com/live/k39Uaf8lTN0?feature=share