BERGEN - In de gemeente Bergen, en zeker ook in Bergen aan Zee, worden sinds de Russische inval in Oekraïne een paar honderd vluchtelingen opgevangen. Zowel bij mensen thuis in de particuliere opvang als op locaties door de gemeente geregeld, de gemeentelijke opvang. Hotel Nassau in Bergen aan Zee is momenteel in beeld als tijdelijke opvanglocatie. Het college heeft maandag besloten om hiertoe een intentieovereenkomst met de eigenaren te sluiten.

De particuliere opvang is helaas niet toereikend, zeker niet omdat we de komende tijd nog meer Oekraïense vluchtelingen verwachten. Daarnaast is de terugkeer van Oekraïense vluchtelingen op korte termijn onwaarschijnlijk. Daarom wordt de gemeentelijke opvang uitgebreid.

Opvangplekken voor Oekraïners

Gemeente Bergen heeft op dit moment de opdracht vanuit het Rijk om minimaal 143 opvangplekken te realiseren voor Oekraïense vluchtelingen. Burgemeester Lars Voskuil: “Toen de oorlog nog maar net was uitgebroken, werden meteen de eerste vluchtelingen opgevangen in Bergen aan Zee. Ik ben er nog steeds van onder de indruk hoe onze inwoners meteen voor hen klaarstonden. Omdat Hotel Nassau nog niet wordt verbouwd, is deze locatie zeer geschikt om Oekraïense vluchtelingen op te vangen voor een periode van drie jaar.” Het streven is dat de opvanglocatie aan het einde van het jaar in gebruik wordt genomen. Het gaat om 90 opvangplekken.

Hotel Nieuw Nassau

Er is een plan voor deze locatie om ter plaatse een nieuw hotel te realiseren. Het plan Hotel Nieuw Nassau voorziet in het vervangen van het huidige hotel door een nieuw hotel met 60 hotelkamers en 21 appartementen. Op 8 maart oordeelde de Raad van State dat de vergunningsprocedure niet goed was doorlopen. De nieuwe procedure zal enige tijd in beslagnemen.

Tot het moment dat de eigenaar tot realisatie van dit hotel over kan gaan wil hij het hotel beschikbaar stellen voor de opvang van ontheemde Oekraïners voor maximaal 3 jaar, met een optie tot verlenging van nog eens 2 jaar. Op dit moment bevindt zich een andere huurder in Hotel Nassau. In overleg met de eigenaar verlaat deze huurder het hotel eerder om ruimte te maken voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen.

Initiatiefnemer van Nieuw Nassau Bergen, Henk Deen, is blij met deze intentie. ‘’Ons doel blijft onverkort het realiseren van een nieuw hotel op deze locatie, maar door de recente uitspraak van de Raad van State is de mogelijkheid ontstaan voor een tijdelijke andere invulling. De huidige exploitant heeft al een paar keer bij ons aangegeven dat het runnen van een hotel onder de huidige omstandigheden steeds lastiger wordt. De accommodatie sluit niet meer aan bij de wensen van de hedendaagse toerist. Bovendien zijn de kosten, zoals energie en onderhoud, dusdanig gestegen dat een gezonde exploitatie onder druk staat. Haar nog kortlopende huurcontract wordt derhalve beëindigd, zodat per 1 november de weg vrijkomt voor deze mooie sociaal-maatschappelijk tijdelijke invulling.’’

Inloopbijeenkomst
Om inwoners en ondernemers uit Bergen aan Zee de mogelijkheid te geven vragen te stellen over de mogelijke opvanglocatie bij Hotel Nassau, organiseert de gemeente een informatiebijeenkomst op dinsdag 4 juli. Zij ontvangen hier deze week een uitnodiging voor.