EGMOND AAN DE HOEF - Het klimaat verandert en we moeten meer rekening houden met periodes van hitte en droogte of juist flinke stortbuien. Door tuinen en plantsoenen hierop in te richten, zijn de gevolgen van extreem weer te beperken. De gemeente Bergen houdt daarom samen met groenorganisaties opnieuw een Wijksafari, dit keer op zaterdag 28 september in dorpshuis Hanswijk in Egmond aan de Hoef. De intekening is gestart.

Een goed ingerichte tuin kan de gevolgen van extreem weer beperken en draagt bij aan een groene wijk. Zorg ervoor dat het water weg kan lopen in de grond, dan raken het riool en de sloten minder belast. En zorg voor variatie, dat is fijn voor vogels en insecten. Zo heb je al gauw een groene tuin. Voor het openbaar groen, denk aan plantsoenen en groenstroken, geldt eigenlijk hetzelfde.

Experts
Wie meer wil weten, of zelf ideeën wil inbrengen, is welkom bij de Wijksafari op zaterdag 28 september. Wethouder Jan Houtenbos is er in elk geval bij. Om 13.30 uur is er ontvangst met koffie en koek in Dorpshuis Hanswijk, aan Hanswijk 1 in Egmond aan de Hoef.

Na een korte inleiding over de groene tuin volgt de wandelroute langs tuinen in de wijk: welke zijn al goed bestand tegen een hoosbui? Experts delen onderweg hun ideeën en suggesties. De wandelaars keren om 15.00 uur terug bij het dorpshuis Hanswijk. Dan start het programma waar iedereen aan mee kan doen, dus ook wie niet is mee geweest met de Wijksafari.

Men kan naar keuze terecht bij:
- Een minicursus tuininrichting door Groei & Bloei.
- Een gesprek met de groen-/wijkbeheerder over de groeninrichting.
- De plantjesmarkt.

Ook zijn er experts aanwezig van onder meer de vereniging Groei en Bloei, gemeente Bergen, de Vogelbescherming en Landschap Noord-Holland voor vragen over plantenkeuze, waterbestendigheid van de tuin, vogels in de tuin, geschiedenis of landschap.Het programma eindigt rond 16.30 uur.

Vooraf opgeven stelt de organisatie op prijs. Dat kan via een e-mail aan info@degroenereiger.nl met vermelding van het aantal personen.