BERGEN - Het klimaat verandert en we moeten meer rekening houden met periodes van hitte en droogte of juist flinke stortbuien. Door tuinen en plantsoenen hierop in te richten zijn de gevolgen van extreem weer te beperken. De gemeente Bergen houdt daarom samen met groenorganisaties een Wijksafari op zaterdag 6 juli vanaf woonzorgcentrum De Marke. Inwoners kunnen in de bloemen- en plantenbuurt zelf zien welke oplossingen mogelijk zijn. De intekening is gestart.


Wethouder Jan Houtenbos is er in elk geval bij. “Als gemeente nemen we onze maatregelen om de gevolgen van klimaatverandering te beperken. Denk aan waterberging en aandacht voor het groen. Op eigen terrein kunnen inwoners ook iets betekenen. Een groene tuin is ook veel aangenamer bij hoge temperaturen.”


Wat kun je doen?
Een goed ingerichte tuin kan de gevolgen van extreem weer beperken en draagt bij aan een groene wijk. Zorg ervoor dat het water weg kan lopen in de grond, dan raken het riool en de sloten minder belast. En zorg voor variatie, dat is fijn voor vogels en insecten. Zo heb je al gauw een groene tuin. Voor het openbaar groen, denk aan plantsoenen en groenstroken, geldt eigenlijk hetzelfde.


Experts
Wie meer wil weten, of zelf ideeën wil inbrengen, is welkom mee te gaan met de Wijksafari op zaterdag 6 juli. Om 13.30 uur is er ontvangst met koffie en koek bij Viva! Zorggroep De Marke aan de Saenehof 1 in Bergen.
Na een korte inleiding over de groene tuin volgt de wandelroute langs tuinen in de wijk: welke zijn al goed bestand tegen een hoosbui? Experts delen onderweg hun ideeën en suggesties. De wandelaars keren om 15.00 uur terug. Dan start het programma waar iedereen aan mee kan doen, dus ook wie niet meegaat met de Wijksafari.
Men kan naar keuze terecht bij:
· Een minicursus tuininrichting door Groei & Bloei.
· Een gesprek met de groenbeheerder over de groeninrichting;
· De plantjesmarkt
· Prijsuitreiking tuinkleurwedstrijd voor kinderen.
Ook zijn er experts aanwezig van onder meer de vereniging Groei en Bloei, gemeente Bergen, de Vogelbescherming en Landschap Noord-Holland voor vragen over plantenkeuze, waterbestendigheid van de tuin, vogels in de tuin, geschiedenis of landschap.
Het programma eindigt rond 16.30 uur.

Vooraf opgeven stelt de organisatie op prijs. Dat kan via een e-mail aan info@degroenereiger.nl met vermelding van het aantal personen.