BERGEN - De heer C.J. (Kees) Van Straaten uit Bergen is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. De onderscheiding is gisteren op 16-03-2023 uitgereikt door burgemeester Lars Voskuil in Theater De Vest in Alkmaar, tijdens de viering van het 20-jarig bestaan van ’t Praethuys.

De heer Van Straaten was van 1981 tot 2015 actief als huisarts in zijn woonplaats Bergen. Hij was bij allerlei initiatieven en activiteiten betrokken, allemaal gericht op verbetering van de kwaliteit van de gezondheidszorg in Bergen, maar ook in de regio. In 2006 is hij verkozen tot beste huisarts van Noord-Holland. In 2015 ontving hij de Van Foreestpenning, een prijs die zelden of nooit aan niet-specialisten wordt uitgereikt.

Al meer dan 25 jaar is de heer Van Straaten actief als bestuurslid bij de Maarten Weldamstichting, die steun geeft op het gebied van gezondheidszorg, educatie, culturele prestaties en extraatjes voor jeugdigen. Sinds 2015 is hij secretaris van Stichting Schoolproject Ethiopië.

Betrokkenheid
De heer Van Straaten wordt omschreven als iemand die altijd vooraan staat als er iets georganiseerd moet worden. Zijn werk voor diverse commissies geeft hier blijk van, evenals zijn betrokkenheid, als medeoprichter, bij de huisartsenorganisatie Noord-Kennemerland (HONK). Vanuit die achtergrond werd hij ook toezichthouder bij het door hem mede ontwikkelde ‘Vicino’, een organisatie voor eerstelijns GGZ. Na zijn pensioen was hij nog scen-arts en werd hij parttime arts bij het Hospice Alkmaar.

Vanaf 2016 tot de zomer van 2022 was de oud-huisarts zeer actief betrokken bij Stichting ’t Praethuys, een inloophuis voor iedereen die door kanker geraakt wordt. Hij wordt hierbij omschreven als een zeer actief voorzitter. Onder zijn voorzitterschap heeft 't Praethuys grote stappen gemaakt.