BERGEN - Door de recente nieuwe coronaopleving is de Kunst10Daagse 2020 van de baan. De gemeente Bergen en de Kunst10Daagse zien onder de recente aangescherpte maatregelen geen mogelijkheden het evenement, dat van 9 tot 18 oktober zou plaatsvinden, door te laten gaan.

De recente nieuwe opleving van corona gooit op de valreep roet in het eten. De gemeente Bergen en het bestuur van K10D hebben in onderling overleg besloten dat het evenement onder de huidige omstandigheden niet kan doorgaan.

Toen in juni de maatregelen werden versoepeld, heeft het bestuur van K10D besloten om het evenement alsnog door te laten gaan in aangepaste vorm. Dat was op dat moment en onder de coronamaatregelen die toen van kracht waren, een verantwoorde keuze. Dat besluit is toen ook gezamenlijk met de gemeente Bergen genomen.

Het K10D-2020 programma was teruggebracht naar de exposities van de 184 deelnemende kunstenaars. Centrale publieksevenementen zoals bijeenkomsten, openingen en concerten vervielen.

De tweede golf van de pandemie was aanleiding tot hernieuwd overleg tussen de gemeente en K10D om te bezien of onder de aangescherpte noodverordening nog sprake kon zijn van een verantwoord evenement. Na advisering van de Veiligheidsregio zijn we helaas gezamenlijk tot de conclusie gekomen dat K10D onder de huidige omstandigheden niet mogelijk is. Dat betekent dat geen vergunning voor het evenement kan worden afgegeven en dat het evenement op de valreep moet worden afgelast. Het belangrijkste argument is dat we in het licht van een stijgend aantal besmettingen het niet verantwoord meer achten een dergelijk evenement door te laten gaan.

Het is erg spijtig dat ondanks alle voorbereidingen en ieders inzet tot dit besluit moet worden gekomen. De gemeente en K10D willen iedereen bedanken voor hun inzet.

De gemeente Bergen blijft inzetten op Veilig Welkom en juist daarom maken we nu een pas op de plaats.