BERGEN - Na 2 succesvolle jaren, kunnen we spreken van een nieuwe traditie: Lichtjes op Oorlogsgraven. Dinsdagavond 24 december (kerstavond) ontsteken we samen met basisschoolleerlingen weer een lichtje op elk van de 260 oorlogsgraven op de algemene begraafplaats van Bergen (Kerkedijk). Komt u naar dit prachtige tafereel kijken?


In Canada en Engeland is het al veel langer een gebruik om op kerstavond een lichtje te branden op de oorlogsgraven. Om zo op een mooie, sfeervolle manier stil te staan bij alle oorlogsslachtoffers. In 2015 kwam Dick Jansen uit Burgum op het idee om dit ook te doen op de oorlogsgraven in zijn woonplaats en riep anderen via Facebook op zijn voorbeeld te volgen. Het werd een groot succes en een nieuwe traditie was geboren.

Leerlingen van de basisscholen uit Bergen, de Egmonden en Schoorl komen helpen met het ontsteken van alle lichtjes. Ook bij het Joodse graf en het graf van de Verzetsstrijders worden lichtjes neergezet. U bent op kerstavond (24 december) vanaf 17.00 uur van harte welkom om te komen kijken. Een kopje warme chocolademelk of glühwein staat voor u klaar.

Ook op de begraafplaats Schoorl (Molenweg) worden lichtjes ontstoken bij de vier oorlogsgraven en het Joods herdenkingsmonument.

Lichtjes op Oorlogsgraven wordt georganiseerd door Keep them Rolling (vereniging voor oude legervoertuigen) en de beheerders van Algemene Begraafplaats Bergen. Kijk voor meer informatie op de website Lichtjes op oorlogsgraven.