BERGEN - Tijdens de jaarlijkse Herdenking op 4 mei herdenken we de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesmissies nadien. Die dag zijn er ook dodenherdenkingen in de verschillende kernen van de gemeente Bergen.


Het thema van de Nationale Herdenking is dit keer ‘Leven met oorlog’. Met dit thema vraagt het Nationaal Comité 4 en 5 mei aandacht voor de impact van oorlog op individuen, families en de samenleving.

Voel u welkom om de herdenkingen bij te wonen.

3 herdenkingen in Egmonden

De herdenkingen in de Egmonden zijn om 19.00 uur.

  • In Egmond aan Zee is de herdenking in de Protestantse Kerk, Trompstraat 2. Wethouder Ernest Briët is hierbij aanwezig namens de gemeente.
  • Namens de raad is Jan Houtenbos aanwezig bij de herdenking in Egmond aan den Hoef in de RK H.M.M. Alacoque Kerk, Herenweg 188.
  • In Egmond-Binnen is de herdenking in de Abdijkerk aan de Abdijlaan 26 met medewerking van muziekvereniging Eensgezindheid. Hierbij is wethouder Marco Wiesehahn aanwezig.

Aansluitend aan de herdenking vindt in Egmond aan Zee, Egmond aan den Hoef en Egmond-Binnen een kranslegging plaats.

Ruïnekerk Bergen

De herdenking in Bergen is in de Ruïnekerk. Het muzikaal omlijste programma start om 18.30 uur, inloop is vanaf 18.15 uur. Namens de gemeente is wethouder Yvonne Roos en kinderburgemeester Sophia Mourao Bakker aanwezig. Naomi Stern en Deborah Kalkoene delen een verhaal. Het programma sluit af met het Wilhelmus. De herdenkingsdienst duurt tot 19.30 uur.

Daarna volgt de Stille Tocht van het terrein van de Ruïnekerk naar de militaire begraafplaats aan de Kerkedijk. Op de begraafplaats vindt de kans- en bloemlegging plaats.

De herdenkingsdienst in de Ruïnekerk wordt rechtstreeks uitgezonden via Kerk in Bergen of rtv80:

Schoorl, Groet, Camperduin

Voor Schoorl, Groet en Camperduin is er op 4 mei om 19.00 uur een plechtigheid op de Algemene Begraafplaats van Schoorl bij de 4 oorlogsgraven. Na 2 minuten stilte spreekt burgemeester Lars Voskuil en worden bij de graven bloemen gelegd. Op het monument voor de weggevoerde joden wordt een steentje gelegd. De bijeenkomst duurt tot 19.25 uur.

Om 19.45 uur start een stille tocht naar het Oorlogsmonument Zijpersluis aan de N9 voor een gezamenlijke herdenking voor de inwoners van Schoorl, Groet en Camperduin met een delegatie vanuit de gemeente Schagen. Ook hierbij is burgemeester Lars Voskuil aanwezig. Bij het monument worden na de 2 minuten stilte om 20.00 uur, kransen en bloemen gelegd.

De stille tocht start op de hoek Regbertslaan/Parallelweg N9.

Het bekende gedenkteken, ontworpen door Willem Reijers, is op 4 mei 1947 onthuld.

Bij Kamp Schoorl aan de Oorsprongweg is ook een korte herdenking. Deze begint om 19.55 uur. Namens de raad is Rob Bloemkolk hierbij aanwezig.

Vlaggenprotocol

De gemeente Bergen roept de inwoners op om de Nederlandse vlag op 4 mei ook halfstok te hangen, als teken van eerbied en respect voor oorlogsslachtoffers. Op 5 mei, als we vieren dat het Koninkrijk der Nederlanden in 1945 is bevrijd en we sindsdien in vrijheid leven, mag de vlag voluit wapperen.

Flypast over Bergen op 4 mei

Als eerbetoon aan alle omgekomen geallieerde militairen van het Britse Gemenebest, die liggen begraven op de oorlogsbegraafplaats aan de Kerkedijk in Bergen, zal op op 4 mei rond 14.44 uur de AVRO Lancaster van de Battle of Britain Memorial Flight (BBMF) 1 keer over Bergen vliegen.