BERGEN - Tijdens de jaarlijkse Herdenking op 4 mei herdenken we de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesmissies nadien. Die dag zijn er ook dodenherdenkingen in de verschillende kernen van de gemeente Bergen.

Het thema van de Nationale Herdenking is dit keer ‘Vrijheid in verbondenheid’. Daarmee bedoelt het Nationaal Comité dat onze vrijheid onlosmakelijk is verbonden met de vrijheid van de ander. De oorlog in Oekraïne toont aan hoe kwetsbaar vrijheid is en hoe belangrijk het is om oorlogsslachtoffers te herdenken en het belang van vrijheid en democratie te benadrukken.

Het is fijn dat na twee jaar corona de herdenkingen dit keer weer met publiek kunnen plaatsvinden. Voel u welkom om de herdenkingen bij te wonen.

Drie herdenkingen in Egmonden

De herdenkingen in de Egmonden zijn om 19.00 uur. In Egmond aan Zee is de herdenking in de Protestantse Kerk, Trompstraat 2. Raadslid Solita Groen is hierbij aanwezig namens de gemeente. Wethouder Antoine Tromp is bij de herdenking in Egmond aan den Hoef in de RK H.M.M. Alacoque Kerk, Herenweg 188. De herdenking daar wordt muzikaal omlijst door muziekvereniging Lamoraal van Egmont. In Egmond-Binnen is de herdenking in de Abdijkerk aan de Abdijlaan 26, met medewerking van muziekvereniging Eensgezindheid. Hierbij is wethouder Erik Bekkering aanwezig.

Aansluitend aan de herdenking vindt in Egmond aan Zee, Egmond aan den Hoef en Egmond-Binnen een kranslegging plaats.

Ruïnekerk Bergen

De herdenking in Bergen is in de Ruïnekerk. Het programma met muziek en een voordracht van de jeugdambassadeurs van de Historische Vereniging start om 18.30 uur. Burgemeester Lars Voskuil houdt een speech en Naomi Stern vertelt een verhaal van een Bergenaar. Kinderburgemeester Thomas Meereboer is hierbij ook aanwezig. Het programma sluit af met het Wilhelmus. De herdenkingsdienst duurt tot 19.30 uur.
Daarna volgt de Stille Tocht van het terrein van de Ruïnekerk naar de militaire begraafplaats aan de Kerkedijk. Op de begraafplaats vindt de kans- en bloemlegging plaats

De herdenkingsdienst in de Ruïnekerk wordt rechtstreeks uitgezonden via RTV-80, via Ziggo kanaal 44, via kerkomroep en YouTube.

Schoorl, Groet, Camperduin

Voor Schoorl, Groet en Camperduin is er op 4 mei om 19.00 uur een korte en intieme
plechtigheid op de Algemene Begraafplaats van Schoorl bij de vier oorlogsgraven.
Hier spreekt wethouder Arend Jan van den Beld na twee minuten stilte een korte rede en worden bij de graven bloemen gelegd. Op het monument voor de weggevoerde joden wordt een steentje gelegd. De bijeenkomst duurt tot 19.45 uur. Om 19.45 uur start een stille tocht naar het Oorlogsmonument Zijpersluis aan de N9 voor een gezamenlijke herdenking voor de inwoners van Schoorl, Groet en Camperduin met een delegatie vanuit de gemeente Schagen. Namens gemeente Bergen is wethouder Arend Jan van den Beld ook hierbij aanwezig. Bij het monument worden na de 2 minuten stilte om 20.00 uur, kransen en bloemen gelegd.
De stille tocht start op de hoek Regbertslaan/Parallelweg N9.
Het bekende gedenkteken, ontworpen door Willem Reijers, is op 4 mei 1947 onthuld.

Lezing op 1 mei

Op zondag, 1 mei 2022 van 16.00 – 17.00 uur is in de Dorpskerk Schoorl een lezing door Michel Veering, uit Bergen-nh over zijn boek: “Een liefde in Dresden”. Het is een ooggetuigenverslag van het beruchte bombardement.

Vlaggenprotocol

De gemeente Bergen roept de inwoners op om de Nederlandse vlag op 4 mei ook halfstok te hangen, als teken van eerbied en respect voor oorlogsslachtoffers. Op 5 mei, als we vieren dat het Koninkrijk der Nederlanden in 1945 is bevrijd en we sindsdien in vrijheid leven, mag de vlag voluit wapperen.