BERGEN - Burgemeester Peter Rehwinkel feliciteerde op vrijdag 24 april 2020 negen inwoners van de gemeente Bergen, omdat het Zijne Majesteit de Koning heeft behaagd hen te benoemen in de orde van Oranje-Nassau. Zij zijn allen benoemd tot lid in de orde van Oranje-Nassau. De burgemeester heeft de gedecoreerden telefonisch of via een beeldverbinding op de hoogte gesteld. Ook heeft hij een mooi boeket bloemen bij ze laten bezorgen.

Omdat het daadwerkelijk opspelden van de Koninklijke Onderscheiding vanwege Corona nu niet kan plaatsvinden, komt er later nog één landelijk moment waarop dat alsnog kan gebeuren, in het bijzijn van familie, vrienden en collega’s van de gedecoreerden. Wanneer dit zal zijn, is mede afhankelijk van het verloop van het Coronavirus.

De nieuwe leden van de orde van Oranje-Nassau uit de gemeente Bergen zijn:

1.De heer P.C. (Piet) Baltus uit Bergen, Lid in de Orde van Oranje-Nassau
De heer P.C. Baltus is al sinds 1961 een zeer betrokken vrijwilliger. Zo was hij vrijwilliger bij het buurthuis T&O te Bergen, lid van de vrijwillige Brandweer van Bergen, oprichter en souffleur van toneelvereniging 'The Firestones' en oprichter en actief lid van 'Oud Goud'. Verder was hij Boswachter in Bergen, vrijwilliger bij Mytylschool de Ruimte, medeorganisator van Biënnale Bergen, medeoprichter en actief lid van Historische Vereniging Bergen, chauffeur bij Tafeltje Dekje, vrijwilliger bij Humanitas en buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand te Bergen.

2.De heer J.J.A. (Jan) Houtenbos uit Egmond aan den Hoef, Lid in de Orde van Oranje-Nassau
De heer J.J.A. Houtenbos ontvangt de onderscheiding voor zijn vrijwillige werkzaamheden als raadslid van de gemeente Bergen in de jaren 1990-1997 en 2006-2018.

3.Mevrouw G.C.I. (Guda) Kager uit Bergen, Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Mevrouw G.C.I. Kager zet zich al sinds 1981 in als vrijwilliger bij onder andere de H. Cornelisparochie en de Petrus Paulus Kerk (waar zij ook in 2013 het Viergeneratiekoor is gestart). Van 2006 - 2015 was zij afwisselend commissielid, secretaris en voorzitter van de Rotary Alkmaar.Als trainer van Hardlooptrainingsgroep 'de Duinlopers Bergen NH' verzorgt zij sinds 1990 wekelijks op vrijwillige basis looptrainingen en gratis voedingsleer aan de lopers.

4.De heer P.G.J. (Piet) Kamp uit Bergen, Lid in de Orde van Oranje-Nassau
De heer Kamp zet zich al sinds de jaren zeventig in als vrijwilliger. Zo was hij onder andere betrokken bij Drumband Bergen en vrijwilliger bij de Matthieu Wiegmanschool. Momenteel is hij nog actief betrokken bij Oranjevereniging Bergen, de Historische Vereniging Bergen en als bestuurslid van de R.K. Petrus en de Pauluskerk Bergen.

5.De heer B. (Bert) de Leeuw uit Egmond aan den Hoef, Lid in de Orde van Oranje-Nassau
De heer de Leeuw heeft zich jarenlang ingezet als vrijwilliger. Een greep uit zijn verdiensten zijn: vrijwilliger bij voetbalvereniging Zeevogels, voorzitter van het 4 mei comité voor de Egmonden, waarbij hij ervoor heeft gezorgd dat er een herdenkingsmonument in Egmond-Binnen werd geplaatst. Voorzitter van de plaatselijke PvdA-afdeling, medeoprichter en penningmeester van stichting Rommelmarkten Egmond. Sinds 2000 is hij voorzitter, manager en uitvoerend bestuurslid van Stichting De Hanswijk.

6.De heer W.J. (Wim) Liefting uit Egmond aan den Hoef, Lid in de Orde van Oranje-Nassau
De heer Liefting toont zich al sinds 1975 een betrokken vrijwilliger, toen hij begon bij voetbalvereniging St. Adelbert. Daarnaast zorgde hij er jarenlang voor dat in het zomerseizoen het strand van Egmond-Binnen schoon en opgeruimd bleef. Momenteel is hij nog actief in ondersteuning bij de Adelbertus Parochie en is hij vrijwilliger bij de plaatselijke afdeling van de Katholieke Bond voor Ouderen.

7.De heer P.H. (Paul) Ruis uit Groet, Lid in de Orde van Oranje-Nassau
De heer Ruis begon zijn vrijwilligerswerk in 1980 als secretaris van de Schoorlse Woningbouwvereniging, thans Woningbouwvereniging De Duinstee. Vanaf 1992 is hij ook bestuurslid en vrijwilliger bij voetbalvereniging Duinrand S te Schoorl. Ook is hij sinds 2011 voorzitter en bestuurslid bij Wijkgericht Werken van Dorpsvereniging Groet.

8.De heer E. Spee (Evert) uit Bergen, Lid in de Orde van Oranje-Nassau
De heer Spee is in 1995 medeoprichter geweest van en vrijwilliger bij het Reünieorkest Trompetterkorps der Cavalerie. Daarnaast heeft hij zich sinds 1981 ingezet voor de Ruïnekerk in Bergen als vrijwilliger, voorzitter en is hij benoemd tot kerkvader. Tevens is hij vrijwilliger bij en penningmeester van Muziekvereniging Bergens Harmonie.

9.De heer J. D. Walta (Jan) uit Egmond-Binnen, Lid in de Orde van Oranje-Nassau
De heer Walta ontplooide/ontplooit de volgende activiteiten sinds de jaren 70; vrijwilliger bij voetbalvereniging St. Adelbert, bestuurslid van visclub Egmond aan den Hoef en organisator van een bowlinggroep. Hij jureert al jarenlang jaarlijks de hutten van Timmerdorp Egmond-Binnen. Wekelijks is hij begeleider van volwassenen bij het houtbewerken bij Anders Actieven. Bij jongerencentrum JOEB was hij klusjesman tijdens de bouw en de voorbereiding, en vanaf de opening begeleider van het figuurzagen.