BERGEN - Donderdagavond heeft de gemeenteraad opnieuw een zogenaamd voorbereidingsbesluit genomen voor het centrum van Bergen. In mei vorig jaar nam de raad al eens zo een besluit maar de werkingsduur daarvan liep af. Daarom heeft het college de raad voorgesteld opnieuw een besluit te nemen. In de praktijk betekent dit dat de Lidl geen supermarkt kan beginnen op de voormalige ABN AMRO-locatie op het Plein. Wethouder Klaas Valkering: “Er is geen draagvlak voor of behoefte aan een vierde supermarkt in het centrum van Bergen. Met het nemen van dit besluit hebben we als gemeente de regie over toekomstige ontwikkelingen in het gebied.”

Voorbereiding tot bestemmingsplan

Het huidige bestemmingsplan biedt bij veel panden in het centrum van Bergen nog ruimte aan de komst van een extra supermarkt. Als een ontwikkelaar of eigenaar hiervoor een plan indient, zou de gemeente daarmee moeten instemmen. Door het nemen van het voorbereidingsbesluit is dit van de baan. Klaas Valkering: “Met het besluit kunnen we als gemeente aantonen dat we een nieuw bestemmingsplan voorbereiden voor dit gebied. Totdat dit plan er is, nemen we geen nieuwe aanvragen in behandeling en mag er geen supermarkt worden geopend.”

Een voorbereidingsbesluit geldt in principe voor één jaar. Daarna moet er een nieuw bestemmingsplan liggen voor het gebied. Dit bestemmingsplan is al zo goed als klaar en zal voor het einde van het jaar worden vastgesteld.