BERGEN - De gemeente Bergen heeft een nieuw college. KIES Lokaal, GroenLinks, VVD, CDA, D66 en PvdA gaan met elkaar verder. Daarmee lijkt de strijdbijl begraven. Eerder stapten twee wethouders op als gevolg van een politieke crisis over een aantal hete hangijzers in Bergen.

Er is nogal wat aan de hand in de gemeente Bergen. Zo wordt al jaren gediscussieerd over de nieuwe entree van het dorp Bergen. Vooral de komst van een supermarkt verdeeld de partijen tot op het bot. Ook werd een topambtenaar op staande voet ontslagen vanwege belangenverstrengeling en was de sfeer tussen raadsleden onderling stevig bekoeld. "Er lagen nogal wat ingegraven standpunten", erkent formateur Huibers. "Maar er is een enorme behoefte om het verleden achter ons te laten en naar de toekomst te kijken", zegt hij. "Het was een lastige klus. De partijen kwamen van heel ver, maar ze hebben elkaar echt de hand gereikt."

Ook twee partijen die niet in het college zitten, willen het verleden achter zich laten. Dat zijn Gemeentebelangen BES en Behoorlijk Bestuur Bergen. Met deze partijen heeft Huibers ook gesproken. "Ze hebben waardevolle aanvullingen geleverd die ook in het formatieakkoord zullen worden opgenomen."

Jongste wethouder
Op donderdag is er een publieke bijeenkomst in de Blinkerd in Schoorl waarbij het formatieakkoord 'Nieuw Vertrouwen' wordt gepresenteerd. Dan worden ook de nieuwe wethouders voorgesteld. Dat zijn er maar liefst vijf. Erik Bekkering namens KIES Lokaal, de huidige wethouder Yolan Koster van GroenLinks, Antoine Tromp voor D66 en Jan Houtenbos namens de VVD. Klaas Vlakering van het CDA schuift ook aan als wethouder en is met 25 jaar de jongste wethouder die het CDA ooit leverde.

Volgens Valkering is zijn jeugdige leeftijd geen belemmering. "Ik ben al sinds 2012 lid van het CDA en loop al een tijdje mee in de raad van Bergen. Ik krijg een pittige portefeuille maar ik heb er vertrouwen in en zie het vooral als een enorme uitdaging. We zijn het de inwoners verschuldigd om samen te werken."

Volgende week dinsdag worden de nieuwe wethouders beëdigd.