BERGEN - De nieuwbouw van het in 2017 afgebrande zwembad De Beeck kan beginnen. Het college van de gemeente Bergen heeft hiervoor de omgevingsvergunning verleend. De komende tijd worden de restanten van het oude gebouw gesloopt. Daarna starten in oktober de echte bouwwerkzaamheden. Als alles naar wens gaat, kan het nieuwe zwembad vanaf maart 2022 weer gebruikt worden.

Een zwembad, sporthal, jongerencentrum, sportschool en meer
De Beeck bestaat naast een overdekt zwembad met twee bassins uit een sporthal, multifunctionele zalen, jongerencentrum, biljartzaal, sportschool en een raadzaal. Het gebouw wordt onder architectuur gebouwd, is bijna 4 meter lager dan het vorige gebouw en komt ook iets verder af te staan van de appartementengebouwen naast het zwembad. Het nieuwe zwembad zal volledig energieneutraal worden en er loopt geen gasleiding meer naartoe voor de verwarming. In plaats daarvan wordt onder andere gebruikgemaakt van 1.200 zonnepanelen en wordt zelfs de warmte van het douchewater opnieuw gebruikt. Hiermee bouwt Bergen het meest duurzame zwembad van de regio.

Herbouw van zwembad De Beeck is belangrijk
“We kunnen beginnen!” zo kondigt wethouder Klaas Valkering de start van de herbouw aan. “De herbouw van zwembad De Beeck is belangrijk voor al onze inwoners. Van de zwemlessen van kinderen uit Schoorl tot de trainingen van de Egmondse reddingsbrigade. Ik zie dit daarom ook als een mooi en belangrijk resultaat voor onze gemeente..”

Afgebrand in oktober 2017
Op 13 oktober 2017 ging het sportcentrum De Beeck in vlammen op. Van alle voorzieningen bleef bijna niets over. De gebruikers van het zwembad en de andere functies waren hierdoor gedwongen andere ruimtes te zoeken in Bergen of omgeving. Wethouder Valkering noemt de herbouw dan ook vooral voor de gebruikers extra goed nieuws. “Ik heb veel respect voor hoe de vrijwilligers van de vele verenigingen die gebruikmaakten van De Beeck de afgelopen jaren hun activiteiten hebben voortgezet. Nu de bouw is gestart hoop ik ze namens het college snel te kunnen verwelkomen in een prachtige nieuwe locatie.”