BERGEN - Er komt een onafhankelijk onderzoek naar de verkoop van gemeentelijk vastgoed door de gemeente Bergen. Dat heeft de gemeenteraad donderdagavond besloten. Een motie om dat af te dwingen bij het college van B&W was niet nodig. De wethouder ziet ook zelf de noodzaak om helderheid te scheppen.

Bergenaar Fred Vos onthulde deze week dat veel panden in Bergen ver onder de WOZ-waarde zijn verkocht aan bedrijven en particulieren. In totaal liep de gemeentekas hierdoor mogelijk zo'n twee miljoen euro mis, blijkt uit documenten in handen van NH Nieuws en NRC.

De raad stelt nu dat er een vertrouwensbreuk is met de bevolking. Het is belangrijk om het vertrouwen terug te winnen, luidde de conclusie van de avond. Middels een onderzoek wil de raad laten zien dat het hen menens is het vertouwen te herstellen en de negatieve beeldvorming weg te poetsen.

Flitsonderzoek
Raadslid Mariella van Kranenburg van Gemeentebelangen BES zei gisteren al tegen NH Nieuws "verbijsterd en geschokt" te zijn door de onthullingen. Zij en andere raadsleden pleitten al voor een onafhankelijk onderzoek.

Hoe het onderzoek er precies uit komt te zien, wordt bepaald door een speciaal team van raadsleden. Wat het college betreft, moet het onderzoek zo snel mogelijk gebeuren. Volgens wethouder Klaas Valkering zou het wellicht een "flitsonderzoek" door BING kunnen zijn. Zodat er snel helderheid komt om verdere imagoschade voor de gemeente te beperken.

Fred Vos was zelf ook aanwezig bij de raadsvergadering. Drie uur lang hoorde hij de vragen van de raadsleden en de uitleg van de wethouder aan. Veel wijzer is hij er niet van geworden. Blij dat er een onderzoek komt is hij (nog) niet. "Het vertrouwen is zo diep gezonken. Ik wil eerst wel eens weten wie dat onderzoek dan gaat doen."

"Ik wil daar eigenlijk wel bij betrokken worden. Of een andere burger?", stelt hij in een reactie na afloop.