BERGEN - In het weekend van 11 en 12 september 2021 worden de Open Monumentendagen wederom gehouden. Ook in de gemeente Bergen zijn vele monumenten en musea toegankelijk en zijn er tal van activiteiten.

De Monumentendagen worden vrijdag 10 september om 16.00 uur officieel geopend in Huys Egmont. De Bergense historicus Frits David Zeiler heeft de teksten voor de nieuwe brochure geschreven en geeft een korte inleiding hierop. Daarna overhandigt hij het boekwerkje aan wethouder Arend Jan van den Beld (Erfgoed en Cultuurhistorie).

Vorig jaar konden de dagen niet doorgaan vanwege corona. Gelukkig vinden ze dit jaar wel weer plaats.

Nieuwe brochure
Het organiseren van de Open Monumentendagen en het schrijven van de brochure is elk jaar weer een monsterklus voor de vele betrokken vrijwilligers. “We hebben de coronatijd nuttig besteed voor het uitdenken van een nieuwe opzet van de brochure”, aldus de wethouder. De brochure is al meerdere jaren een regionale brochure voor de BUCH-gemeenten, Heemskerk en Beverwijk. “Deze was voorheen alleen bruikbaar tijdens de Open Monumentendagen, maar nu kan de brochure het hele jaar worden gebruikt. De folder is zeer geschikt ‘voor gravers en snuffelaars’. Er staan foto’s, adressen en praktische info in voor de snuffelaar en uitgebreide informatie van Frits David Zeiler voor wie nog meer wil weten.”

Inhoud brochure
In de brochure is aandacht voor beschermde monumenten en voor een aantal bijzondere niet-monumenten zoals Maritiem Centrum de Pinck, Museum Vliegveld Bergen en Gasterij ’t Woud. Het volledige programma voor 11 en 12 september staat in een overzichtelijk inlegvel, met plattegrond en openingstijden waarop staat welke gebouwen op zaterdag en zondag kunnen worden bezocht.

Ophaalpunten
De brochure kan worden opgehaald bij de deelnemende monumenten en in het gemeentehuis. Meer informatie staat op www.openmonumentendag.nl