BERGEN - In het weekend van 10 en 11 september vinden de jaarlijkse Open Monumentendagen plaats. Meer dan 25 monumenten in Bergen, Egmond en Schoorl zijn dan vrij toegankelijk. Het thema dit jaar is duurzaamheid. De feestelijke aftrap voor de Open Monumentendagen vond afgelopen vrijdag al plaats bij molen Kijkduin, die dit jaar 250 jaar bestaat.

250 jaar molen Kijkduin; een voorbeeld van duurzaamheid
Kinderburgemeester Thomas Meereboer en wethouder Arend Jan van den Beld openden afgelopen vrijdag een kleine foto-expositie in de jubilerende molen. Op de foto’s figureren leerlingen van de naastgelegen Teun de Jagerschool, gekleed in historische kleding. De tentoonstelling is gemaakt door Linda Karels, tijdens een geschiedenisproject en is komend weekend te bewonderen in molen Kijkduin. Van den Beld is blij met het thema van dit jaar: “Erfgoed is een inspiratiebron voor duurzaamheid. Behalve dat monumenten een lange levensduur hebben, zijn ze vaak ook erg praktisch. Ik denk aan de molen hier vlakbij, die na de clusterbui van 18 juni vorig jaar enorme hoeveelheden water wegpompte, toen de elektrische gemalen het niet meer aankonden. En ik merk op deze warme dag dat de tentoonstellingsruimte in de molen zo lekker koel is zonder airconditioning. De molenaar van Kijkduin hoeft in ieder geval niet bang te zijn voor de energierekening.”

Rijk programma in weekend van 10 en 11 september
De gemeente Bergen biedt dit jaar een rijk programma voor alle leeftijden. Zo is het feest bij de jarige Molen Kijkduin. Dit wordt gevierd met rondleidingen, schminken voor kinderen en er zijn poffertjes. Voor kinderen is het ook leuk om het Museum Sterkenhuis in Bergen te bezoeken, daar vindt poppentheater plaats. In Groet bespeelt organist Willem Leegwater het orgel. Museum van Egmond staat in het teken van de visserij; leer het verschil kennen tussen nettenboeten en nettenbreien. Nog een hoogtepunt zijn de rondleidingen die plaatsvinden door de boomgaard van de Abdij van Egmond, onder begeleiding van leden van de pomologische vereniging. Deze mooie boomgaard heeft een grote collectie bijzondere fruitbomen.

Praktische informatie
Het volledige programma voor gemeente Bergen en de omringende gemeenten kan worden opgehaald in het gemeentehuis. Samen met een gratis Monumentengids. De gids en het programma liggen in bibliotheken en historische musea (tijdens openingstijden). En u kunt het programma tijdens de Open Monumentendag ook ophalen bij de deelnemende monumenten.

Meer informatie staat ook op de speciale Open Monumentendag website van de gemeente Bergen: https://www.bergen-nh.nl/nieuws/open-monumentendag-op-10-en-11-september.