HARGEN - Staatsbosbeheer en gemeente Bergen hebben op woensdag 2 september in het Buitencentrum Schoorlse Duinen de handtekeningen gezet onder een nieuwe overeenkomst over het beheer en gebruik van de parkeerterreinen Hargen en Schoorlse Duinen. Staatsbosbeheer geeft de grond aan de gemeente in erfpacht, waardoor het dagelijks beheer en het gebruik nu bij de gemeente ligt.

Buffer op drukke dagen
De afspraak met Staatsbosbeheer is volgens wethouder Erik Bekkering een hele belangrijke voor de bezoekers van het strand en de duingebieden: “voor ons is het belangrijk dat wij als gemeente volledig beheer hebben over de terreinen, omdat deze parkeerterreinen een buffer vormen op drukke dagen. Ze zijn een wezenlijk onderdeel van het gastvrije parkeerbeleid van de gemeente. Zodat iedereen hier kan parkeren tijdens een bezoek aan onze stranden en duingebieden, niet alleen als je op bezoek bent bij Staatsbosbeheer”.

Erfpacht als oplossing
De eerdere overeenkomsten tussen de gemeente en Staatsbosbeheer over de parkeerterreinen waren niet meer actueel. Het resultaat van de onderhandelingen en de gesprekken is een overeenkomst waar beide partijen met tevredenheid de handtekening onder hebben gezet. Door de grond aan de gemeente te verpachten ontvangt Staatbosbeheer jaarlijks een marktconform bedrag van €74.000,- van de gemeente. Dit bedrag komt volledig ten goede aan natuurbeheer, recreatieve voorzieningen in het gebied en het Buitencentrum Schoorlse Duinen. De gemeente krijgt daarmee volledig beheer en zeggenschap over de parkeerterreinen. Volgens Riena Tienkamp, hoofd Staatsbosbeheer Noord-Holland, een prettige overeenkomst voor beide partijen. “Het resultaat van een fijne samenwerking met de gemeente zodat er voor tenminste 30 jaar een goede oplossing is voor de parkeerterreinen”.

Parkeerterreinen opknappen
Nu de handtekeningen zijn gezet, gaat de gemeente eerst aan de slag met parkeerterrein Hargen. Hier moet onderhoud plaatsvinden. De gemeente grijpt dit aan om te onderzoeken of het terrein ook voor andere activiteiten naast parkeren gebruikt kan worden, bijvoorbeeld voor zonnepanelen en faciliteiten voor fietsers.