BERGEN - Het plan van aanpak met de regels voor toeristische verhuur is goedgekeurd door het college van burgemeester en wethouders. Dit betekent dat de gemeente vanaf 1 oktober boetes kan opleggen als de regels voor toeristische verhuur worden overtreden. Huizenbezitters mogen hun woning maximaal 63 nachten per kalenderjaar toeristisch verhuren.

Sinds 1 april zijn er nieuwe regels voor huizenbezitters in de gemeente Bergen die hun woning toeristisch willen verhuren. Zij moeten hun woning registreren, de verhuur per keer melden en het registratienummer bij advertenties vermelden. Deze regels gelden voor huizenbezitters met een woning met bestemming ‘wonen’. U kunt de bestemming van uw woning hier vinden: www.ruimtelijkeplannen.nl.

Regels brengen rust
Wethouder Klaas Valkering geeft het belang van de maatregelen aan: “Deze woningen zijn om in te wonen. Het is geen verdienmodel voor beleggers van buiten de gemeente, zeker niet met de huidige woningschaarste. Omdat de toeristische verhuur wel bij het DNA van onze dorpen past blijft het mogelijk om dit, met een maximum van 63 nachten per jaar, te doen. Deze nieuwe regels brengen rust terug op onze woningmarkt en in onze straten. Dit heeft als resultaat meer betaalbare woningen voor onze inwoners en een verbeterde leefbaarheid voor de buurt. Zónder dat dit ten koste gaat van ons toeristische karakter.”

Toezicht en handhaving belangrijk
Bij het hanteren van deze regels hoort ook toezicht en handhaving. Anders zullen beleggers nog steeds de woningen opkopen voor de toeristische verhuur. Er kunnen boetes opgelegd worden die bestaan uit hoge geldbedragen. Bij het niet aanvragen van een registratienummer, of deze niet vermelden in een advertentie horen boetes van 8.700 euro. Voor het meer dan 63 nachten toeristisch verhuren kan 21.750 euro opgelegd worden bij de eerste overtreding. Zorg er dus voor dat u de regels kent en naleeft. Vanaf 1 oktober gaan we de regels handhaven en kunnen er boetes uitgedeeld worden. Op dit moment is er al wel toezicht op de regels. Dit betekent dat we gegevens verzamelen over woningen die toeristisch verhuurd worden en in de gaten houden of de verhuurder zich aan de regels houdt.

Meer informatie
Op de pagina www.bergen-nh.nl/tv staat alle informatie over de nieuwe regelgeving, de bijbehorende boetes en de antwoorden op de meest gestelde vragen. Ook kunnen woningeigenaren hun woning via deze pagina registreren voor toeristische verhuur en een melding van verhuur doen.