BERGEN - De rechtbank in Haarlem heeft woensdag 3 maart uitspraak gedaan in de procedure tussen de Lidl en de gemeente Bergen. De bestuursrechter heeft alle beroepen tegen het besluit van het college om geen Lidl toe te staan op de voormalig ABN AMRO-locatie op het Plein ongegrond verklaard. Daarmee blijft de afwijzing van de vergunning in stand en kan de Lidl, voorlopig, geen supermarkt beginnen in het centrum van Bergen.

Wethouder Klaas Valkering: “De Lidl heeft geprobeerd de gemeente te vlug af te zijn door snel voordat een nieuw bestemmingsplan was vastgesteld, nog een vergunning aan te vragen. Er is echter geen draagvlak voor of behoefte aan een vierde supermarkt in het centrum van Bergen. Daarom is de aanvraag geweigerd; het is fijn dat de rechtbank bevestigt dat die weigering rechtmatig was.”

Kat-en-muisspel
Volgens de wethouder spelen in heel Nederland gemeenten en supermarkten een kat-en-muisspel rond beschikbare locaties. “Kapitaalkrachtige supermarkten kopen vaak op de bonnefooi panden op in de hoop een maas binnen de gemeentelijke regelgeving te vinden. In Bergen probeerde de Lidl hetzelfde door nog snel een vergunning aan te vragen voor de gemeente beleid had aangenomen. De bestuursrechter zet door die poging nu een streep.“

Nieuw bestemmingsplan in voorbereiding
Volgens het huidige bestemmingsplan in het centrum van Bergen is het mogelijk om in veel panden een supermarkt te vestigen. Als een ontwikkelaar of eigenaar hiervoor een plan indient, zou de gemeente daarmee moeten instemmen. Doordat de gemeenteraad in mei 2019 en vorig jaar september een voorbereidingsbesluit nam, is dit van de baan. Een voorbereidingsbesluit geldt in principe voor één jaar. Daarna moet er een nieuw bestemmingsplan liggen voor het gebied. Dit bestemmingsplan is al zo goed als klaar en wordt voor de zomer vastgesteld.