BERGEN - Woningeigenaren kunnen voor een periode van maximaal 63 nachten hun woning toeristisch verhuren. Deze regels gelden al sinds 1 april 2021 en zijn nog steeds onveranderd. Sinds 1 oktober 2021 worden deze regels gehandhaafd door de gemeente Bergen en zijn er het afgelopen jaar al meerdere boetes uitgedeeld.

In de gemeente Bergen is een enorm tekort aan woningen. Het reguleren van de toeristische verhuur draagt voor een deel bij aan de oplossing voor woningschaarste. Er komen op deze manier meer woningen beschikbaar voor permanente bewoning en de leefbaarheid voor de buurt verbetert.

Boetes

Als woningeigenaren zich niet aan de toeristische verhuurregels houden, kunnen zij een forse boete krijgen. Voor het in gebruik geven van een woning voor de toeristische verhuur zonder voorafgaande melding staat een boete van € 2.000. Ook voor het niet vermelden van een registratienummer bij een advertentie bedraagt de boete € 2.000.

Meer informatie

Om geen informatie te missen, kunnen woningeigenaren zich aanmelden voor de nieuwsbrief via bergen-nh.nl/tv en via deze webpagina hun woning registreren voor toeristische verhuur. Ook staan hier de meest gestelde vragen en antwoorden en kan hier (anoniem) een melding gemaakt worden als u overlast ervaart of een vermoeden heeft van overtreding van de regels van de toeristische verhuur.